На Закарпатті через суд пройшла кримінальна справа про підкуп виборців

на Свалявщині

 

Розслідування справи проводилося ще наприкінці 2010-го, законної сили постанова суду набрала 28 січня минулого року. Попри це коротку інформацію про судове рішення (без жодних згадок про партійну приналежність звинуваченого) прес-служба обласної прокуратури оприлюднила в останні дні травня. З’ясувати причину такої "забудькуватості" не вдалося, радше за все, вплинуло наближення виборів. Судова постанова стала єдиним на Закарпатті (а що найвірогідніше — і в усій Україні) документом про купівлю голосів на останніх виборах.
28 жовтня 2010 р., за три дні до виборів, 49-річний мешканець смт Поляна (Свалявський район), що працює начальником котельні в санаторії, попросив свою односельчанку проголосувати за районну та обласну організації партії "Єдиний центр", її кандидатів по мажоритарних округах, а також селищного голову Поляни. За що заплатив 450 гривень. Переданий із грошима список потрібних кандидатів був надрукований на аркуші паперу принтером, а внизу скупник голосів дописав і своє прізвище, як кандидата в селищну раду. 450 гривень призначалися за три голоси. Жінка того ж дня відвезла список із грошима в Свалявський райвідділ міліції, після чого прокурор області порушив кримінальну справу за ст.157 Кримінального кодексу України — "Перешкоджання здійсненню виборчого права".
Кілька днів правоохоронці не могли знайти "начальника котельні", однак згодом він з’явився сам, зрозумівши, що ховатися нема сенсу. Графологи встановили, що своє прізвище у списку підозрюваний написав власноруч, а дактилоскопічна експертиза ще й виявила на грошах відбитки його пальців. Скупник голосів одразу в усьому зізнався. Своїх "патронів", що дали гроші на купівлю виборців, він не здав. А пояснив, що діяв начебто з власної ініціативи й витратив свої гроші. Той, хто має почуття гумору, оцінить ідейний альтруїзм простого закарпатського селянина. Підслідний нічого не заперечував, і райсуд розглядав справу з обмеженим дослідженням фактичних обставин. Фігуранта визнали винним, після чого, за його ж клопотанням, звільнили від кримінальної відповідальності.
— Якщо особа вперше вчинила злочин невеликої тяжкості, покаялася й сприяла слідству, то суд може прийняти рішення про звільнення від кримінальної відповідальності. Підсудний вважається несудимим, але винним у скоєнні злочину й таким, що притягався до кримінальної відповідальності,— прокоментував для DT.UA рішення суду начальник відділу підтримання державного обвинувачення в судах Прокуратури Закарпатської області Олександр Олаг.
Жінка, яку безуспішно намагалися підкупити, на жаль, не захотіла дати DT.UA коментар. Селищний голова Поляни (який, до речі, є представником Партії регіонів) погодився дещо розповісти. — Це в кожному селі було — масово, — зізнається Іван Дрогобецький. —Будь-хто знав, що "Єдиний центр" дає 100—150 гривень за голос. Була маса дзвінків у міліцію, але та не реагувала. Ця жінка й до мене підходила. Я їй запропонував: "Напишіть заяву!" А людям сказав: "Дають гроші — беріть, а голосуйте, як хочете".
"Начальник котельні" депутатом селищної ради не став. Вказаний у "потрібному" списку кандидат у районну раду (лікар-педіатр санаторію) вибори теж програв. Так само, як і кандидат на селищного голову Поляни — приватний підприємець. Утім, він пройшов у районну раду, куди балотувався паралельно. У Свалявській районній раді "ЄЦ" отримав переконливу перемогу: 14 депутатів з 28 (10 — від ПР і 4 — від "Батьківщини"). Що ж стосується кандидата зі списку в обласну раду — директора готельного комплексу, — то він вибори таки виграв.
Нагадаємо, що останні місцеві вибори у Закарпатті переконливо виграв "Єдиний центр". Після проголошення результатів усі без винятку політичні сили області оприлюднили заяви про масову купівлю цією партією голосів виборців. Володимир Мартин "Дзеркало тижня. Україна" №23

 

23 червня 2012р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів