Гаряча субота на українських залізницях

Протягом всієї суботи з різних міст надходила інформація про прибуття туди спецпотягів зі спостерігачами з інших регіонів.

 

Так, на Прикарпаття прибув спеціальний потяг зі спостерігачами з Луганщини. З Полтавщини також повідомляють про посилений залізничний рух. Лише до обіду через область пройшло більше десяти спеціальних поїздів.

[b]Туристи на виборах[/b]

У ?вано-Франківську літерний поїзд зі Сходу зустрічали українською музикою і цукерками в оранжевих обгортках. Кореспондент Бі-Бі-Сі в ?вано-Франківську каже, що у потягу було 30 вагонів, 11 з яких залишилося у місті, а решта пішли далі на Захід. На самому поїзді не було жодних позначок, крім номерів вагонів. Про те, що це - поїзд з Луганська, розповіли лише його пасажири. Вони також розповіли, що більшість з них вже була в ?вано-Франківську на першому турі виборів, і що їм сподобалося гостинне місто.

Пасажири потягу називали себе спостерігачами на виборах від Віктора Януковича. ?Приїхали, аби вибори були чесними. Ющенко переможе ? нехай буде так. Янукович буде ? так. Ми з пацанами приїхали не порядок порушувати, а щоб все було нормально?, ? казали одні. ?нші твердили, що вони ? туристами: ?Приїхали подивитися на це файне місто, познайомитися із його питними закладами, і іншими принадами?.

[b]Міліція та спостерігачі[/b]

Як відправляються подібні поїзди зі Сходу - розповів Бі-Бі-Сі депутат Михайло Волинець, який ? уповноваженою особою іншого кандидата, Віктора Ющенка, у Донецькому регіоні:

?Вчора, наприклад, у місті Красноармійську Донецької області на Захід відправлявся потяг із двадцяти вагонів. Це приблизно тисяча чоловік. Керівник Красноармійського штабу від Ющенка намагався зняти, коли люди сідали у вагони. Його заарештувала міліція. Я був змушений втручатися, аби цього хлопця і його двох товаришів звільнили. Разом із тим, я маю інформацію, що до Сумської області намага?ться пробитися автобус із 30 чоловік-спостерігачів. ?х вже два рази затримувати пости ДА?. Зараз я намагаюся вести переговори із цими працівниками ДА??.

[b]"Віруючі" їдуть на вибори?[/b]

Потяги поза розкладом масово прибувають і до столиці. Голова об??днання вільних профспілок залізничників України Григорій Недвига, повідомив Бі-Бі-Сі, що у середу та четвер необхідність доставки додаткових поїздів до столиці керівництво пояснювало тим, що до Ки?ва хочуть приїхати віруючі люди. Тепер від пояснень ухиляються. Якщо потяги із віруючими приходили на центральний столичний вокзал ? Київ-Пасажирський, то тепер, як твердить пан Недвига, поїзди розвантажуються поблизу Ки?ва або ж на другорядних столичних станціях:

"Машиністи знаходяться на роботі. ?х закріплюють за цими поїздами, які йдуть як додаткові. Вони не знають, кого вони везуть і для чого. Якщо говорити про те, що позавчора було 10 поїздів, то 8 з них прийшли на Київ-Пасажирський. Нам пояснювали, що це релігійні люди хочуть відвідати столицю, - але ніколи такого не було, щоб стільки релігійних людей одразу приїздили в Київ, і я не знаю, яка була в цьому необхідність. Ті поїзди, що приходили вчора, вже прибували на Київ-Петрівку, Київ-Дніпровський, Жуляни. Тобто, щоб засоби масової інформації не знали, коли люди ці приїжджали, їх доставляли туди, а звідти колонами автобусів. Вчора було вісім поїздів, але я маю інформацію, що цих поїздів буде набагато більше, - приблизно 18 чи 19?.

За словами Григорія Недвиги, до Ки?ва прибувають і прибуватимуть поїзди не тільки з Донеччини та Луганщини, але й з Полтави та Конотопу.

[i]Підготовлено за матеріалами української служби радіо "Бі-Бі-Сі"[/i]

 

21 листопада 2004р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів