КВУ: Україна зробила крок назад

Комітет Виборців України, недержавна організація, що 11 років спостерігає за українськими виборами, заявляє, що другий тур нинішніх президентських виборів став найбруднішою кампанією за всю історію спостережень комітету.

 

Голова КВУ ?гор Попов каже, що незалежно від того, хто із двох кандидатів переможе, він буде змушений довго долати недовіру українців до влади:
?На жаль, вчора та сьогодні вночі Україна зробила крок назад, і ми ще довго будемо боротися за те, аби відновити репутацію України, як держави, що здатна провести демократичні вибори. Найбільші порушення, які могли серйозно вплинути на результати виборів, ? це групове масове організоване голосування за відкрпіними посвідченнями, це нетипово високий відсоток виборців, які голосували за місцем проживання. Занепоко?ння та підозру також виклика? нетрадиційно висока явка виборців у східних областях України. Це насилля проти спостерігачів, журналістів, погроми на десятках дільниць у день виборів, ввечері та під час підрахунку голосів.?

За словами голови КВУ, ?диний спосіб з'ясувати розмір порушень - це намагатися дістати документальні підтвердження.

?Якщо буде надано достатньо свідчень спостерігачів та виборців про те, що спостерігачі бачили, а виборці брали у часть у тому, що вони самі не голосували, а бюлетені за них були вкинуті, якщо цих документально підтверджених фактів буде достатня кількість, то, співставивши це з нетиповою явкою, можна буде подавати скарги щодо визнання виборів недійсними на цих дільницях, і перегляду результатів виборів?, - сказав він.

?гор Попов також прогнозу?, що на сотнях виборчих дільниць результати виборів будуть оскаржені, а між штабами кандиадтів може розпочатися справжня юридична війна.

КВУ також провів свій паралельний підрахунок голосів, проте наразі не розголошу? його результати, посилаючись на те, що різниця між кандидатами ? у межах статистичної похибки.

Разом із тим, голова Комітету Виборців твердить, що основою для підрахунку були протоколи, складені на основі підрахунку бюлетенів у скриньках, але як ці бюлетені потрапляли до скриньок, за його словами, ? ?окремими питанням?.

[i]Підготовлено за матеріалами української служби радіо "Бі-Бі-Сі" [/i]

 

22 листопада 2004р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів