Донеччина: явка виборців подекуди досягала 100%

Явка виборців у Донецькій області у другому турі виборів виявилася рекордною - близько 97 відсотків.

 

Такої активності не вдавалося досягти навіть на референдумі 2000-го року.

За даними обласної організації Комітету виборців України, окремі дільниці в ?накі?вому, Торезі, Сніжному та Шахтарському районі видали показник - сто відсотків.

Попри рекорди, черги на дільницях можна було спостерігати лише в першій половині дня.

Автобуси привозили мешканців віддалених сіл та селищ, студенти приходили голосувати цілими гуртожитками. Директори заводів та шахт, голови місцевих адміністрацій персонально відповідали за кількість тих, хто проголосував на закріплених дільницях.

Штаб Віктора Ющенка на Донеччині заявив, що за кілька днів до виборів зі складів комісій були виведені всі члени 70 дільничних комісій по 42 Територіальному виборчому округу Донецька від кандидатів Ющенка, Мороза, Симоненка і Грабаря.

Про те, що вони позбавлені повноважень, ці представники дізналися вже в день голосування.

Масовими стали факти недопущення спостерігачів від опозиційного кандидата, в тому числі з Західної України, під приводом недійсності документів, у Донецьку, Маріуполі, Красноармійську, Димитрові.

У другій половині дня з'явилися повідомлення про те, що журналістам не дозволяють перебувати на дільниці, вимагаючи, крім посвідчення, ще й паспорт, нотаріально засвідчену копію свідоцтва про ре?страцію засобу масової інформації або нотаріально засвідчене доручення редакції.

Хоча той факт, що Віктор Янукович здобуде перемогу в рідній області, процес голосування виявився менш прозорим у порівнянні з 31 жовтня. Складалося враження, що перед закриттям дільниць із них намагалися видалити всіх незалежних свідків.

[i]Підготовлено за матеріалами української служби радіо "Бі-Бі-Сі" [/i]

 

22 листопада 2004р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів