Україна на вулицях: сотні тисяч підтримують Ющенка

В Україні наростають протести з приводу попередніх результатів другого туру президентських виборів у неділю.

 

В центрі Ки?ва у вівторок зібралися сотні тисяч прихильників Віктора Ющенка висловити підтримку кандидатові, який звинувачу? ЦВК у фальсифікації виборів з метою відібрати в нього перемогу.

Учасники акції громадянської непокори на заклик лідерів опозиції оточили адміністрацію президента на Банковій, яку охороняють сили спецназу.

На другий день акцій громадянської непокори мітинги на підтримку Віктора Ющенка в регіонах України були потужнішими і масовішими, ніж у понеділок.

Повідомляють, що в Житомирі в мітингу взяли участь 40 тисяч людей, а в Харкові, де переможцем виборів оголошено прем'?ра Віктора Януковича, кількість учасників мітингу на підтримку Віктора Ющенка зросла до 70 тисяч.

Багатотисячні акції на підтримку пана Ющенка пройшли також у Дніпропетровську, Сумах, Запоріжжі, Одесі, а у Львові, за повідомленнями, на вулиці вийшли 100 тисяч людей.

Речник МЗС Маркіян Лубківський заявив про підтримку Віктора Ющенка дипломатичним корпусом України. Однак згодом міністр закордоннихх справ Костянтин Грищенко попросив дипломатів зберігати політичний нейтралітет.

Тим часом дво? із 15 членів ЦВК закликали своїх колег не підписувати протоколу з офіційними результатами виборів. Роман Князевич і Андрій Магера закликають решту складу ЦВК не узаконювати своїми підписами, як було сказано, виборчих фальсифікацій.

Надзвичайна сесія парламенту України не змогла ухвалити рішення про недовіру ЦВК через відсутність кворуму, позаяк засідання блокували провладні фракції і комуністи, а багато депутатів від "Нашої України" перебувають у регіонах. Віктор Ющенко однак склав символічну присягу Президента на вірність народові України.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин покинув зал парламенту перед тим, як Віктор Ющенко почав зачитувати текст присяги. А президент Кучма в заяві, зачитаній від його імені на державному телебаченні, назвав це політичним фарсом. Президент також закликав до переговорів між представниками Віктора Ющенка і прем'?ра Віктора Януковича.

Згодом у виступі перед сотнями тисяч людей на Майдані Незалежності Віктор Ющенко закликав військових і міліцію долучитися до його прихильників.

[i]Підготовлено за матеріалами української служби радіо "Бі-Бі-Сі" [/i]

 

24 листопада 2004р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів