Закарпатська облрада порекомендувала надати статус регіональних угорській, румунській та русинській мовам

Щоправда, право вирішувати, якій саме мові надати цей статус, депутати віддали на місця

 

Закарпатська облрада порекомендувала надати статус регіональних угорській, румунській та русинській мовам

За це проголосували 78 депутатів Закарпатської обласної ради.
На другому пленарному засіданні ХІ сесії Закарпатської обласної ради сьогодні, 21 грудня, депутати вкотре повернулися до розгляду мовного питання.

Знову чимало протиріч: представники угорських партій наполягають на тому, щоб угорська стала регіональною, голова обласної ради наголошує на неможливості прийняти таке рішення у зв’язку із відсутністю відповідних повноважень.

Гостро зустріли депутати промову народного депутата "свободівця" Валерія Чернякова. Він розпочав із звинувачень на адресу угорської громади Закарпаття, мовляв чимало просто відмовляються говорити українською мовою. Обласні депутати виступили на захист угорців у цьому питанні, мотивуючи це тим, що нардепам не треба розказувати, якою мовою говорити бабці, яка тут живе від самого народження.

Народні депутати Іван Бушко та Іштван Гайдош вважають, що так званий мовний закон – це крок вперед для України, та крок на дотримання умов європейської хартії.

Обласна рада таки прийняла рішення. 78 депутатів проголосували за те, щоб рекомендувати органам місцевого самоврядування Закарпатської області за наявності законних підстав вживати заходи щодо реалізації на території адміністаритвно-територіальних одиниць положень закону "Про засади державної мовної політики".

Крім того, згідно з рішенням рекомендовано взяти до відома, що станом на 21 грудня відповідно до ст. 7 закону "Про засади державної мовної політики" на території окремих територіальних одиниць області (сіл, селищ, міст) поруч з українською як державною поширеними є як регіональні угорська, румунська та русинська мови.
Новини Закарпаття

 

21 грудня 2012р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів