Екс-консул Ален Панов відстояв права українців на рівні Євросоюзу

Сьогодні, 21 березня, Суд Європейського Союзу після тривалого розгляду оголосив рішення у справі, що стосується Угорщини та України, зокрема, щодо Закарпаття, адже йшлося про права тих, хто користується спрощеною процедурою перетину кордону – дозволом т.зв. малого прикордонного руху.

 

Як вдалося з’ясувати редакції Zaholovok.com.ua, після закінчення терміну перебування на консульській службі в Угорщині закарпатця Алена Панова, Угорщина повернулася до справи, яку раніше саме він виграв у суді м. Ніредьгаза. Йдеться про захист прав закарпатців, які відстояв консул А.Панов, звернувшись з позовом до угорського суду. Ситуація виглядала так: у лютому 2012 р. закарпатцям неочікувано та без попередження прикордонники забороняли перетинати угорський кордон за дозволом так званого малого прикордонного руху. Угорські прикордонники мотивували свої дії тим, що загальна кількість днів перебування в Угорщині цих людей за останні півроку перевищила 90 днів. Тому закарпатці, які хоч і мають дійсний дозвіл, певний період часу в’їжджати на територію Угорщини не зможуть. Відтак до обласного суду в м. Ніредьгаза було спрямовано 29 позовних заяв із вимогою дати правову оцінку описаним діям угорських прикордонників. Суд виніс вердикт на користь українських громадян.





Утім, починаючи з 2011 року, угорська сторона спробували переглянути прийняте рішення "за нововиявленими обставинами". Для цього звернулися аж до Верховного Суду Угорщини. Останній прийняв справу до провадження. Але, оскільки йшлося про трактування європейських норм, своєю чергою звернувся за роз’ясненням до Суду Європейського Союзу, що у Люксембурзі.

Загалом, це практично безпрецедентний випадок, оскільки подібна процедура застосовується вкрай рідко, а саме у такому аспекті - взагалі вперше.

У результаті тривалого вивчення справи, сьогодні суд прийняв і оголосив рішення, яким підтвердив ті ж пункти, яких домігся Ален Панов у Ніредьгазі. Тобто залишив у силі перше рішення і підтвердив, що саме право повинно домінувати у Європі, а не політичні чи інші нюанси.

Що важливо, після того, як Ален Панов завершив роботу в Угорщині, більше ні українське консульство, ані посольство не брали участь у справі. Більше того, коли тривав її перегляд у Верховному Суді Угорщини, ніхто з українських дипломатів навіть не з’явився представляти свою країну. Цю місію виконав натомість угорський адвокат Ласло Іжак разом з Аленом Пановим, який у дистанційному режимі з Ужгорода довів колись розпочату і виграну справу до логічного завершення.

Zaholovok.com.ua звернувся по коментар щодо ситуації і підсумкового рішення Суду ЄС до Алена Панова. "Незважаючи на те, на якій посаді я б не працював і де б не перебував, завжди вважаю своїм обов’язком допомагати українським громадянам. І цю справу разом з угорським колегою-адвокатом вважаю своєю справою четі. Отримане нами рішення вкотре доводить, що за свої права у Європі варто боротися і що існують цивілізовані способи відстояти свої законні права. Ми довели у вищій інстанції, що наша позиція була правомірна. І, що особливо приємно, забезпечили захист прав понад 700 тисяч закарпатців, які мають право на малий прикордонний рух", - сказав дипломат.

Водночас "діяльність" його нинішніх українських колег-дипломатів, які повинні були б захищати права українців на території Угорщини, А. Панов коментувати відмовився.

Zaholovok.com.ua

 

21 березня 2013р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів