День Дунаю відзначили в обласному центрі

стартувала виставка фотографій "Водна окраса Закарпаття", що стала рекордом України

 



У Міжнародний День Дунаю на пішохідному мості в Ужгороді стартувала виставка фотографій "Водна окраса Закарпаття", що стала рекордом України як найдовша екологічна фотовиставка (144 м). З цієї нагоди відбулося виїзна прес-конференція Ужгородського прес-клубу.

Виставка присвячена красі та екологічним проблемам озер та річок Закарпаття. Збір фотографій для виставки проводився з 10 квітня по 10 червня 2013 р. Загалом надійшло 354 фотографії з усіх куточків Закарпаття, з яких було відібрано та надруковано 173. Виставка триватиме до 6 липня 2013 р.

Віктор Погорєлов, міський голова Ужгорода зауважив: "Я народився на березі цієї річки і бачив її у різні часи, у різних станах. Хочу побажати усім, щоб ріка завжди була повноводна, щоб береги були чисті. Щоб у ній можна було не тільки купитися, а пити з неї. Спільними зусиллями зможемо це зробити, зможемо зберегти те, що нам дав Бог".

Ярослав Слободнік, координатор Спільної Дунайської експедиції (Словаччина) розповів: "Дунай — найбільш міжнародна ріка, адже у світі жодна інша не з’єднує стільки країн. День Дунаю святкують 14 держав і багато з них справді заздрять Україні, адже тут щороку організовують дуже оригінальні заходи. Наприклад, таку виставку фото я не бачив у жодній із країн. Вам є чим пишатися. Хотів би наголосити, що це свято не тільки Закарпаття і Тиси, а й усієї України, адже до Дунайського басейну входить і, наприклад, Прут. Якщо кожен не зробить свій маленький внесок у велику справу збереження річок, то ця справа ніколи не здійсниться".

Національний експерт Міжнародної комісії з захисту р. Дунай, м. Київ Олексій Ярошевич наголосив: "День Дунаю не є класичним святом, коли всі сідають за стіл. У тих країнах, де протікає Дунай і його притоки, молодь, екологи у різний спосіб привертають увагу громадськості до проблем, які виникають у басейні ріки. У ці дні в ньому триває історичний паводок, що призвів до людських жертв і мільярдних збитків. Вони були ще більшими, якби не співпраця, зокрема, оперативне інформування про рівні води між державами. У День Дунаю тривають фестивалі на березі річок та практичні освітні заходи. В Україні вже 7 рік поспіль свято триває саме на Закарпатті, адже всі його річки належать до басейну річки Тиси, а вона є "п’ятиюрідною сестрою Дунаю" і впадає у нього під назвою Бодрог на території Сербії".

"Ми почали святкування Дня Дунаю із фотовиставки в Ужгороді, а потім цього ж дня у с. Квасово на березі Боржави презентують екологічну ініціативу — сміттєзвалище. Поблизу того ж села розчистять затор із пет-пляшок та іншого сміття на ріці, а потім активісти піднімуться у гори — де Боржава бере свій початок", – поінформував О. Ярошевич.

Щодо фотовиставки — вона протягом тижня покаже глядачам не тільки красу річок та інший водойм, а й їх проблеми, зокрема, засмічення. Фото для виставки подали не тільки українці, а й іноземці. "Сподіваємося, фотовиставка стане окрасою Ужгорода у ці дні і ще більше туристів приїде до вашого краю, подивитися на водне багатство", – каже Олексій Ярошевич.

Андрій Бублик (компанія Кока-Кола Беверіджиз Україна) розповів, що Кока-Кола з 2005 року бере участь у святкуванні Дня Дунаю. За ці роки розчищено чимало кілометрів річок, зібрано тонни сміття. "Помалу річки стають чистішими, ми чуємо це від колег з Європи. Але не можна сказати, що ми досягли перемоги. Виставка показує, що роботи є ще чимало. А її головна роль – виховна, бо завдяки вихованню підростаючого покоління зможемо досягти змін у свідомості, змін у ставленні до проблем річок. До слова, у оновленій пляшці "Бонакви" на 20% менше пластику. Це ще один прояв соціальної відповідальності компанії та її екологічної позиції".

Володимир Чіпак, начальник Басейнового управління водних ресурсів р. Тиса, м. Ужгород зазначив: "Як мешканцю Ужгорода мені приємно, що така акція дійшла до нашого міста. Багато фотографій на виставку подали не фотографи, а наші інженери – взяті просто з життя. Ужгород важко уявити без ріки. Ми повинні пишатися, що у нас, на Закарпатті, найбільша кількість річок. Ми бачимо красу та, на жаль, і трагічні моменти, коли ріки стають небезпечні для людини. Сумні думки виникають, коли бачиш забруднену річку. Тому закликаємо усіх задуматися над цим. Я б хотів, щоб ми у річці бачили не стічну канаву, не місце, де можна складувати непотріб, а живий організм, який має право на життя і сам дає життя, у тому числі нам з вами".

В. Чіпак побажав усім завжди мати достатньо води для життя і зауважив: "Нам слід не боротися з повенями, а навчитися жити у цей період. Треба з повагою ставитися до водних ресурсів. Є країни, що не мають жодної ріки. Тому ми повинні берегти наше водне багатство для своїх нащадків".

Василь Манівчук, заступник голови Закарпатської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги додав про фотовиставку: "Ми починали святкування днів Дунаю із роботи з дітьми, а зараз дбаємо про привернення до цієї тематики не лише дітей, а абсолютно всіх. Фотовиставка – це унікальна можливість людям відчути красу і небезпеку річки та інших водойм, а також представили свої фотороботи".

Прес-конференція завершилася врученням диплому міському голові Ужгорода про реєстрацію фотовиставки у Національному проекті "Книга рекордів України". Відповідний документ вручив представник Книги рекордів в Ужгороді Влад Лакатош.

Виставка фотографій присвячена Дню Дунаю, який є спільним пан-європейським заходом, який відзначається щорічно 29 червня в 14 країнах басейну річки під егідою Міжнародної комісії з захисту р. Дунай. В Україні до басейну Дунаю належать басейни річок Тиси (вся Закарпатська область), Пруту та Сірету та дельта самого Дунаю. Захід спрямовано на залучення громадськості до збереження водних ресурсів басейну Дунаю. День Дунаю відзначається у Закарпатті щорічно з 2007 року.

 

01 липня 2013р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів