Товариство Червоного Хреста безкоштовно надає послуги з розшуку та відновлення родинних зв’язків

Реальною ознакою запровадження в Україні міжнародного гуманітарного права стало створення у червні 1992 року єдиної в країні червонохресної служби розшуку, яка у співпраці з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста, Міжнародною службою розшуку і Товариством Червоного Хреста і Червоного Півмісяця більше ніж 50 країн світу безкоштовно здійснює практичні заходи щодо розшуку та з’ясування:

 

- долі членів роз`єднання родин, коли зв’язок втрачено внаслідок збройних конфліктів, стихійного лиха, сучасних міграційних процесів чи інших надзвичайних ситуацій в світі та воз`єднання родин;
- розшуку документів на підтвердження факту перебування громадян на примусових роботах, у канцтаборах і в полоні під час Другої світової війни;
- розшуку могил громадян України, які загинули за її межами під час війни; військових поховань громадян інших держав в Україні.
Забезпечує сімейне листування шляхом обміну Посланнями Червоного Хреста, коли звичайні канали зв’язку відсутні внаслідок збройних конфліктів або надзвичайних ситуацій. Сприяє відновленню родинних та консульських зв’язків для мігрантів, біженців та шукачів притулку в Україні.
В останні роки перед Товариством постала проблема надання допомоги в розшуку та відновленні родинних зв’язків новим вразливим категоріям громадян, таким як мігранти, біженці, шукачі притулку та постраждалі від торгівлі людьми.
У співробітництві з Державною прикордонною службою у краї здійснюється проект допомоги затриманим нерегулярним мігрантам у відновленні родинних зв’язків.
Мета програми – поліпшення психологічного стану шляхом забезпечення регулярного телефонного спілкування з родиною та підтримки родинного листування за допомогою Послань Червоного Хреста. Мігрантам, які перебувають у затриманні, також пропонується допомога у встановленні зв’язку з посольствами країн походження, що сприяє прискоренню ідентифікації особистості, скороченню термінів перебування у затриманні. Тільки за поточний рік 446 мігрантів скористалися сплаченими Червоним Хрестом телефонними картками для зв’язку з рідними в різних країнах світу здійснивши 678 дзвінків. Даній категорії Товариством Червоного Хреста надається і гуманітарна допомога.
Обласною організацією Товариства за 2013 рік було розглянуто 96 звернень громадян, яким було дано усні роз`яснення по розшуку рідних, зв`язок яких втрачено внаслідок ІІ світової війни, в теперішній час або з інших обставин (в зв`язку зі спадщиною або працевлаштуванням за кордоном), з`ясування долі рідних, які пропали без вісті, з`ясування стану військових поховань часів за кордоном та розшук документів за часів ІІ світової війни, з`ясування стану військових/цивільних поховань часів війни на території області.
Всім 96 громадянам були дані рекомендації по зверненню та адреси установ, куди вони мають звернутися.
28 громадянам, які зверталися по питанню розшуку рідних за кордоном (Німеччина, Австрія, Чехія, Америка, Великобританія, Канада) в зв`язку зі спадщиною та працевлаштуванням, повідомила Ужгород.net заступник голови обласної організації Товариства Марія Кітченко

 

30 грудня 2013р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів