Похилі люди, чи хто подасть руку на старості…

За статистикою, кожна 10-та людина у світі належить до категорії літніх осіб. У нашій державі людиною похилого віку вважають кожного шостого українця. На Закарпатті - майже 250 тисяч людей, яким виповнилось 65 і більше років. Із них 190 тисяч отримують пенсійні виплати, решта – інші соціальні допомоги.

 

У столиці переконані, державній підтримці соціально вразливих верств населення варто приділити особливу увагу. Відтак, мова йде про підняття пенсійних виплат, соціальний супровід одиноких, непрацездатних людей та інші послуги для потребуючих.
У Закарпатській області працюють регіональні програми, якими передбачено - матеріальну підтримку, щорічне оздоровлення, надання пільг на житлово-комунальні послуги. Також не забувають про забезпечення продуктами харчування. В цілому ж, кажуть управлінці, упродовж останніх років вітчизняна опіка покращилась у рази. Столичні, а відтак і регіональні керівники нині особливу увагу спрямували на медичний та соціальний супровід людей похилого віку. До масштабних планів на місцях залучають соціальних працівників, волонтерів, а також громадські та інші організації. Обов’язково, за державної підтримки, каже Віктор Мацола - директор департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА: "Держава за останні роки направляє дуже багато зусиль, в тому числі фінансових, для того, щоб підтримати людей похилого віку. Адже більшість із них, є ветеранами праці, пенсіонерами. І, відповідно, щороку збільшується розмір пенсії. Ця когорта осіб має пільги: від 25% до 100% при сплаті комунальних послуг, також мають пільги на медичне забезпечення".
Окрім національних проектів, на Закарпатті вже кілька років поспіль успішно працює регіональна програма "Турбота". Минулого року управлінці передбачили кілька напрямків матеріально-технічної, фінансової, а також соціальної підтримки відповідної категорії осіб. Ветеранам війни на санаторно-курортне лікування видали 135 путівок. Матеріальну та натуральну допомогу оцінили в 425 тис грн. Також подбали про людей з особливими фізичними потребами: "Що стосується інвалідів, то держава повністю забезпечує потреби таких людей технічними засобами реабілітації, реабілітаційними протезами та іншими технічними засобами. Просувається на Закарпатті й черга на забезпечення інвалідів спеціальними транспортом (автомобілями). Утім, за деякими напрямками є невеликі проблеми, оскільки держава не повністю профінансувала програми. Але, якщо говорити в цілому, то за останні роки фінансова підтримка із державного та обласного бюджетів суттєво покращилася. Розміри відповідних матеріальних допомог щорічно збільшуються", - зазначає Віктор Мацола.
Ще один турботливий жест посадовців – субсидії на оплату за житлово-комунальні послуги. Із числа всіх українських пенсіонерів такими пільгами користуються 90%.
А от із забезпеченням інвалідів спецтранспортом не все так просто. Нині на обліку близько півтори тисячі закарпатців. Однак черга просувається занадто повільно – за рік вручають лише сотню ключів від спеціальних автівок. Але й над цією проблемою пообіцяли попрацювати. Як-от, минулорічні зусилля у житлових питаннях вже вивели на пристойні показники. Першочергово квартири отримують воїни-інтернаціоналісти, афганці й чорнобильці. Управлінці придбали одинадцять помешкань.
Керівник департаменту Віктор Мацола каже: "Минулого року ця категорія громадян поповнилась. Держава прийняла програму щодо забезпечення житлом осіб, що проживають у військових містечках. Ми вже сформували реєстр, відповідну черговість за цими програмами. Планується закупити 10 квартир".
Підсумовуючи, Віктор Мацола зазначає, що порівняно з позаминулим роком, виплати зросли майже втричі, розширився перелік соціальних послуг. Новації, запроваджені для окремих категорій працюватимуть і в прийдешньому році.

Євгенія Фанта для [a href="http://uzhgorod.net.ua"]uzhgorod.net.ua[/a]

 

30 січня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів