"ЄЦ" формально "проштовхнув" створення Народної ради в Закарпатті, яка є недієздатною

Заява Народної ради Закарпаття (громадсько-політичної коаліції) щодо проголошення Закарпатською обласною радою 28 січня 2014 року Закарпатської обласної Народної ради

 

28 січня 2014 року громадськість краю довідалась про створення, згідно з рішенням Закарпатської облради, Закарпатської обласної Народної ради, створення якої вимагали та очікували широкі верстви населення, що вийшли на мирні акції протесту проти антиконституційних дій правлячого режиму.

Та якби не було прикро оголосити, але реальні факти щодо створення Закарпатської обласної Народної ради свідчать про те, що представники правлячих на Закарпатті політичних партій у черговий раз ввели в оману жителів краю і не допустили реального перезавантаження влади.

Формат і порядок створення Закарпатської обласної Народної ради був запропонований опозиційним політичним партіям та громадським організаціям краю представниками партії "Єдиний центр" (лідер Віктор Балога), і як вбачається на сьогодні, без належного врахування всіх вимог та інтересів протестуючих широких верств населення, що призвело до фактично проголошення недієздатної Закарпатської обласної Народної ради, формально створеної для замилювання очей громадськості.

Свідченням цього є таке:

1.

27 січня 2014 року під час спільного засідання в м. Ужгороді представників опозиційних політичних партій, громадських організацій і громадських активістів, де обговорювалось питання формату та порядок формування Закарпатської обласної Народної ради, депутат обласної ради Володимир Чубірко (ЄЦ) та депутат, керуючий справами виконавчого апарату обласної ради Михайло Попович (ЄЦ) повідомили, що Закарпатська обласна Народна рада буде сформована у складі 30 осіб : 15 осіб від депутатського корпусу і 15 осіб від громадськості. При цьому Михайло Попович повідомив, що до сесійної зали облради з представників Майдану буде допущено не більше 20 – 30 чоловік.

2.

Напередодні рішенням керівництва облради засідання сесії Закарпатської обласної ради було призначено на 9:00 28 січня, що внеможливило проведення мобілізаційної роботи з раніше оголошених і запланованих мирних протестних акцій на площі Народній в місті Ужгород опозиційними політичними партіями, громадськими організаціями, депутатами місцевих рад і представниками широкої громадськості з усіх регіонів Закарпаття.

Попередньо, у день засідання сесії обласної ради, представники опозиційних сил краю планували проведення форуму депутатів місцевих рад о 12:00 і всенародного віче о 14:00, під час проведення яких у присутності народу і мала би бути створена Закарпатська обласна Народна рада. Та внаслідок політичних маніпуляцій народно-демократичний порядок щодо обрання Закарпатської обласної Народної ради було підмінено апаратно-колуарними іграми.

3.

Засідання Закарпатської обласної ради 28 січня 2014 року було проведено практично у закритому режимі, під охороною сотень екіпірованих співробітників міліції і без участі широкого представництва майданівців у сесійній залі.

4.

Після ухвалення рішення облрадою про створення Закарпатської обласної Народної ради, керівництво облради (голова Іван Балога, ЄЦ) не оприлюднило повний склад членів Закарпатської обласної Народної ради, зокрема від депутатського корпусу, невідкладно не було підписано та оприлюднено рішення про створення Закарпатської обласної Народної ради та не було визначено правову компетенцію (права і обов’язки) проголошеного органу народного представництва на Закарпатті.

За таких умов новостворена Закарпатська обласна Народна рада фактично зведена до формального проголошення без наділення будь-якої правової компетенції у своїй діяльності.

5.

Унаслідок реалізованого формату та порядку формування Закарпатської обласної Народної ради, до її складу не було включено цілу низку гідних і заслужених представників опозиційних політичних партій, громадських організацій, громадських активістів і широких верст населення. Цілковито проігноровано введення до складу Закарпатської обласної Народної ради представників від Майданів адміністративно-територіальних громад Закарпаття (районів та міст обласного підпорядкування).

6.

Проект рішення про створення Закарпатської обласної Народної ради було розроблено колуарно та не надано для попереднього ознайомлення представникам опозиційних партій, громадських організацій та широкій громадськості краю, що внеможливило своєчасно внести до нього відповідні пропозиції та проведення належної юридичної експертизи щодо його відповідності чинному законодавству України.

7.

У результаті зволікання з підписанням рішення сесії облради, було надано час і можливість органам прокуратури та суду в юридичний спосіб, шляхом подання скарги і винесення відповідних ухвал цілковито заблокували діяльність проголошеної Закарпатської обласної Народної ради шляхом заборони оприлюднення рішення Закарпатської облради від 28 січня 2014 року про її створення.

У результаті на сьогодні під удар поставлено політичну репутацію опозиційних партій і громадських організацій, які делегували своїх представників до складу Закарпатської обласної Народної ради.

Виходячи з вище зазначеного Народна рада Закарпаття (громадсько-політична коаліція) заявляє:

1.

Проголошена Закарпатською обласною радою 28 січня 2014 року Закарпатська обласна Народна рада є недієздатною і носить виключно декларативний характер, та не наділена правовою компетенцією виконувати функції органу народовладдя на Закарпатті.

2.

Відповідно до конституційних прав і свобод людини закликаємо всі опозиційні партії, громадські організації і небайдужих громадян до консолідації та об’єднання в рамках широкої народно-демократичної коаліції з метою реальної зміни та оновлення влади в Україні та на Закарпатті.

3.

З метою вираження думки мешканців краю щодо оцінки суспільно-політичної ситуації та визначення напрямків подальшого подолання політичної кризи в Україні та в області, Народна рада Закарпаття (громадсько-політична коаліція) вирішила скликати народні збори. Дата, місце та формат проведення яких буде визначено на черговому засіданні ради Народної ради Закарпаття.

29 січня 2014 року, м. Ужгород.

 

30 січня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів