Швидше за все, Майдан чекає черговий грандіозний «облом»

Зараз у парламенті панує візантійщина в її класичному виді. Численні ділки намагаються поділити майбутні портфелі і потоки. А новопризначений спікер Турчинов вже говорить, що Майдан досяг своїх цілей і може розходитися додому. Верх цинізму. В Україні немає «еліти», яка змогла б замінити корупційно-«сімейний» безлад. Повертаються «Любі друзі»…

 

Поки Євромайдан проводжає загиблих і радіє втечі Віктора Януковича, депутати Верховної Ради зайняті планами на майбутнє. Робота ведеться в двох напрямах. Перше - переформатування парламенту. Друге - формування нового складу Кабміну…

Як не крути, але нинішній склад Верховної Ради ще довго не буде розбещений. Тобто саме діючим депутатам, а зовсім не «майданівцям», доведеться визначати реальне майбутнє України. Це розуміння у багатьох вселяє оптимізм.

І ще один процес відбувається в стінах парламенту. Депутати масово створюють нові міні-фракції. Зокрема, як говорять вони між собою, близько 30-ти «багнетів» зібрав навколо себе Ігор Єремеєв.

Існують ще дві групи, що стихійно оформилися, але імена їх лідерів поки що ніхто не хоче озвучувати навіть без посилання на нього. «Можемо злякати тих людей, які туди увійшли», - пояснив помічник одного з нардепів.

У чому суть існування таких груп? Все дуже просто. Від їх волі залежатиме «прохідність» через Раду потрібних законопроектів. Тобто їх побажання враховуватимуть, навіть якщо ці побажання йтимуть врозріз з волею Майдану і власними планами «переможців» (такими вважають себе опозиціонери).

Збереглися без втрат так звані «група Ахметова» (на честь відомого громадського діяча Донецька і власника футбольного клубу) і «група Тігіпко» (а по суті, «група Фірташа» по імені відомого мецената і власника футбольного клубу). Розповідають, що напередодні голосування за найвагомішими пунктами суботи (примусова відставка Януковича, призначення нового спікера і так далі) «ахматівські» депутати скупчилися навколо телефону неформального лідера групи Юрія Воропаєва. Він включив гучний зв'язок, і з того боку (хто б це міг бути?) їм дали інструкції. Після цього голосування пройшло як по нотам.

На головне питання - чи чекати появу Тимошенко на посту прем'єр-міністра - скептично реагують навіть «старі» кадри БЮТ. Вони абсолютно чітко говорять, що Юлія Володимирівна занадто далека від процесів усередині країни, і їй треба час, щоб прийти у форму.

Поки що її найближчий план - балотуватися в президенти - звучить безглуздо. Навіщо їй йти в президенти в парламентській республіці? Навіщо перетворюватися на дублікат Віктора Ющенка, об якого сама ж Тимошенко витирала ноги (у переносному розумінні) в 2007-2009 роках?

Швидше за все, Юлія Володимирівна погарячкувала. Ну, потрібно було так би мовити. А може, їй вже хтось дав неправильну пораду?

Загалом, в парламенті панує візантійщина в її класичному виді. Численні ділки намагаються поділити майбутні портфелі і потоки. На тлі таких інтриг будь-яка згадка про Майдан звучить бездомно і пафосно.

«Їх потрібно заспокоїти», - ось що депутати адресують людям, які ще два дні тому гинули під кулями недолюдків у формі.

А новопризначений спікер Турчинов вже говорить, що Майдан досяг своїх цілей і може розходитися додому. Верх цинізму.

 Мешканці Українського дому щиро вважають, що зможуть проконтролювати усі призначення. Подивимося, як вони це реалізують.

Швидше за все, Майдан чекає черговий грандіозний «облом» - щось схоже на того, що стався в 2005 році.

В Україні немає «еліти», яка змогла б замінити корупційно-«сімейний» безлад. Відсунули «донецьких» - повертаються «Любі друзі». Причому, явно голодні і налаштовані на реванш. Це ті самі «Любі друзі», які успішно дерибанили і «пиляли» при Тимошенко в попередній захід. Це ті «Любі друзі», які грандіозно сіли в калюжу, тому що були такими самими, як «донецькі» - тільки ховалися краще, і ходили у вишиванках. Але «вибачте, кращих нема». Тільки якщо в 2005 вони прийшли до влади під гасла «Помаранчевої революції», то зараз рвуться під риторику Майдану.

Ви запитаєте, а де ж «Удар» Віталія Кличка? Дивним чином, ніде.

Ніхто і не зрозумів, як це сталося. Після усіх людських смертей Тимошенко вийшла на свободу, і раптом її і Турчинова поставили на верхівку владної піраміди. Як це? За що така небувала шана?

Швидше за все, «ударівцям» віддадуть багато позицій в уряді. Але, наскільки нам дали зрозуміти депутати, зовсім не Кличко сьогодні робить погоду в питанні майбутнього Кабміну.

Хто ж ці сіонські мудреці? Відводячи очі, деякі депутати говорять, що такі фігури існують. Вони точно не мають відношення до «регіоналів». Усе інше - таємниця за сімома печатками. Ті, хто знають про існування такого ядра ухвалення рішень, намагаються отримати з цього знання особисту вигоду.

В уяві спливають бадьорі рухи Мартиненком і дивовижна реінкарнація Турчинова. Хто знову за усім цим стоїть? Хто давить на кнопки?

Майдан? Не смішіть. За що ж загинули люди? – перепитує у своїй статті «Опозиція «пиляє» портфелі. «Регіони» готуються отримати своє»  Сергій Лямець з «Економічної правди».

 

24 лютого 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів