Україні потрібні фіскальний та монетарний кодекси

Необхідно терміново переглянути Закон «Про державний бюджет України» на 2014 рік та сформувати новий, який базуватиметься на реальних показниках. Про це на нещодавній прес-конференції сказав економічний експерт Андрій Новак, пише УНН.

 

Експерт відзначив, що перші кроки, які має зробити новий український уряд, можна розділити на дві категорії. Це, за його словами, оперативне реагування на ситуацію та системні зміни. «Оперативне реагування на ситуацію – зараз перше завдання поставити питання про списання державного боргу України. Друге оперативне питання – треба дати ринку позитивний сигнал у вигляді того, що повністю необхідно переробляти Закон «Про державний бюджет України» на поточний рік», - сказав А.Новак. Він зазначив, що бюджет-2014 був сформований на нереальних показниках 2013 року.

Також експерт відзначив, що бюджет був сформований на нереальному макро прогнозі на поточний рік. «Це означає, що цей бюджет є нереальним а ні у доходній, а ні у витратній частині», - сказав А.Новак. Він також відзначив, що головним завданням формування нового бюджету на 2014 рік є те, щоб він мав значно менший показник дефіциту або, можливо, взагалі був бездефіцитним.

Також А.Новак відзначив, що необхідні системні зміни, передусім це має бути план реформ, який має бути ширшим, а ніж на рік чи два. Експерт наголосив на необхідності сформувати стратегію, модель економічного розвитку, якої Україна не має вже 23 роки. Ще він наголосив, що для впровадження системних змін необхідно змінити параметри економічної системи.

На його думку, потрібно прийняти зовсім новий Податковий та Бюджетний кодекси. «Я би сказав, що необхідно, щоб ці документи були об’єднані під назвою «фіскальний кодекс», - додав А.Новак. Він також зауважив, що необхідний так званий монетарний кодекс, якого на сьогодні немає.

 

03 березня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів