Настала гаряча пора для дачників, як правильно висаджувати та доглядати?

Весна вже на носі. І не тільки календарна. Принаймні, в Ужгороді біля будинків у всій своїй тендітній красі цвітуть підсніжники та крокуси, ба навіть на магноліях уже намітилися величенькі бутони

 

Власники присадибних ділянок і дач (про тих, хто вирощує ранні овочі, не говоримо, бо в їхніх теплицях уже з січня кипить робота) готуються до відкриття сезону. І нехай кожен із них не новачок у сільському господарстві, та добрий господар завжди намагається скористатися слушними порадами чи перейняти цікаві ідеї. Їх якраз «Закарпатка» й шукала на широких просторах Інтернету.

Збираємо …відходи

Відходи – непогана підмога садівникам і городникам у боротьбі за врожай. Наприклад, якщо яєчну шкаралупу не викидати, а сушити й потім перемолоти на кавомолці в порошок, вийде простий, але ефективний засіб проти капустянки (вона ж медведка), яка дуже любить підгризати коріння городніх культур. Для цього перед посадкою в порошок додають краплю соняшникової олії й насипають його в борозни поряд із насінням. Ароматне «частування» приваблює медведок, вони його охоче поїдають, але перетравити не можуть і гинуть.

Букети хризантем також не варто викидати в сміття. Підсушіть гілочки з листям – забиті в ґрунт, вони також відлякують капустянку.

Заздалегідь запасіться шкірками мандаринів та апельсинів – вони стануть в нагоді при навалі попелиці. Настоєм із них (в одному літрі води замочують півлітрову банку сушених подрібнених кірок, через добу настій кип’ятять 10 хв., проціджують і виливають у відро з водою) обприскують рослини. 

Настій цибулиння знищує не тільки тлю, а й павутинних кліщів, медяниць і плодожерок, навіть відлякує колорадського жука. 200 грамів лушпиння заливають 5 л  теплої води, настоюють 3-4 дні, проціджують і обприскують яблуні – двічі після цвітіння з інтервалом у тиждень.

Сушіть і збирайте спиті чай та кавову гущу. Вони згодяться при вирощуванні розсади помідорів і перцю. Насипайте їх на дно ємності замість дренажу. Крім того, щоденний полив рослин спитим, навіть слабким, розчином чаю також дає гарний результат.

Як вгадати, коли садити?

Але перш ніж захищати урожай від шкідників, треба щось посіяти чи посадити. І зробити це вчасно. От тільки зі зміною клімату звичні строки позсувалися. То що робити? Скористатися природними підказками, як це робили ще наші предки. Так, кукурудзу вони висівали на початку цвітіння абрикосів; огірки, гарбузові й бобові – коли прилетіла зозуля; моркву – коли зацвіла осика; капусту – коли цвіте бузина; горох – коли на дубі з’являється листя; помідори – коли почала цвісти горобина. Картоплю садять не раніше, ніж розпустяться бруньки на березі, й не пізніше, ніж зацвіте черемха; столові буряки висівають після того, як повністю відцвітуть абрикоси. Розпустилася ліщина – час висівати редиску і шпинат; зацвіли вовчі ягоди – можна сіяти цибулю; розквітла нічна фіалка – час сіяти моркву, петрушку, кріп, фенхель; почала цвісти горобина – на часі висаджувати розсаду огірків та помідорів.

Для хорошого врожаю багато важить і сівозміна. Отже, найкращі попередники:

•для огірків – помідори, картопля, цвітна капуста, квасоля, білокачанна капуста;

•для помідорів – морква, огірки, горох, квасоля, петрушка, кріп, селера, кабачки;

•для капусти – рання картопля, огірки, цибуля, помідори, морква, багаторічні трави;

•для моркви – картопля, капуста, цибуля, огірки, горох, буряки; •для цибулі – капуста, огірки, морква, картопля;

•для часнику – горох, квасоля, капуста, кабачки, патисони, гарбузи, цибуля, огірки;

•для столових буряків – капуста, огірки, картопля;

•для картоплі – буряки, капуста, кабачки, гарбузи, патисони, квасоля, боби, кукурудза, багаторічні трави; •для петрушки – капуста, огірки, рання картопля.

"Закарпатська правда"

 

06 березня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів