Скільки закарпатських суддів не пройде законну люстрацію?

Люстраційний законопроект про відновлення довіри до суддів прийнятий вчора, 27 березня, в 1-му читанні.

 

Верховна Рада прийняла в першому читанні проект закону (№4378-1) про відновлення довіри до судової системи. Відповідне рішення підтримали 233 народних депутатів.

 Одночасно з цим було підтримано доручення підготувати законопроект за скороченою процедурою до другого читання.

 Закон передбачає правові та організаційні засади проведення спеціальної перевірки суддів судів загальної юрисдикції.

 Згідно з пояснювальною запискою, документ визначає, що перевірка суддів проводиться протягом одного року з моменту формування тимчасовою спеціальною комісією, порядок створення якої також визначено цим законом.

   У законопроекті прописані десять випадків, коли суддя підлягає люстрації. Серед них - ухвалення політичних рішень, таких, як обмеження прав громадян на проведення зборів, мітингів, походів, демонстрацій в Україні в період з 21 листопада 2013 року до дня набрання чинності даного закону, винесення вироків.

 Крім того, підставою для перевірки може стати прийняті суддями рішення у справах, пов'язаних з проведенням виборів Верховної Ради 7-го скликання, скасуванням їхніх результатів або позбавлення статусу народного депутата парламентаріїв, обраних у парламент 7-го скликання.

 Суддя також підлягає перевірці, якщо приймав рішення, яке згодом Європейським судом з прав людини було визнано таким, що порушує Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод, у тому числі статей 14 і 18 цієї Конвенції.

 В перехідних положеннях зазначено, що з моменту набрання чинності цього закону повноваження членів Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України припиняються. Після чого ці органи формуються у відповідності з чинним законодавством.

Ужгород.net

 

28 березня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів