На Балканах смертоносна повінь розмиває мінні поля

Найстрашніша за останнє століття повінь на Балканах забрала понад сорок життів, а зсуви залишили тисячі людей без осель та дісталися до мінних полів.

 

На Балканах оголошено триденну жалобу. Тим часом багато жителів затоплених районів відмовляються від евакуації, повідомляє ТСН.

Словенські рятувальники розповідають, що батьки навіть віддають своїх дітей, але самі лишаються у небезпечних домівках. Адже метеорологи передбачають, що становище днями може погіршитися.

"Багатьох ми знімали просто з балконів. Деякі навіть тоді не хотіли евакуюватися. Вони хотіли тільки їжі та води, але домівок лишати не бажали. Були матері, які віддавали дітей, але залишалися самі. Це надзвичайна довіра з одного боку, а з іншого - надзвичайний відчай", - розповів рятувальник Роберт Кралж.

Крім того, Балкани тероризують і зсуви, які зруйнували не одну оселю. Дехто тікав, відчуваючи, як земля тремтить під ногами.

Багато хто з боснійців порівнює цю повінь із війною. У 1995 році теж багато хто повертався додому, аби знайти руїни.

"Після війни я відремонтувала меблі і знову змогла ними користуватися. Так, і диван, і сервант були в дірках від куль, але цілком придатними. Тепер вони - на смітнику, усі меблі, навіть ліжко. Нічого мені не лишилося. Як тут зостатися сповна розуму?" - нарікає мешканка Маглая Хатіда Муніч.

Мільйон потерпілих від повені - це чверть населення Боснії. Влада намагається зупинити поширення інфекційних захворювань.

Проте ще одна біда - це мінні поля, якими ніхто після війни не переймався. Зсуви розмивають їх, зносять попереджувальні знаки та можуть підняти боєприпаси на поверхню.

"Зсуви нищать усю країну. Ми зареєстрували їх більше двох тисяч. У нас тут 9,4 тисяч мінних полів, і 120 миль із них тепер засипані", - розповів міністр закордонних справ Боснії Златко Лагумджія.

Усі сусіди допомагають потерпілим Балканам хто грошима, хто речами, хто технікою.

Місцева зірка великого тенісу Новак Джокович пожертвував усю суму щойно виграного кубка "Мастерс" у Римі - понад 500 тисяч євро.

А рятувальники вже готуються до нового зростання рівня води в річці Сава, одній із найбільших у країні.

Повінь, переконані фахівці, ще не сягла максимуму.

Нагадаємо, що балканський циклон приніс негоду і в Україну. Підтоплення мають місце у західних областях, а через розлив Дністра повінь може накрити і Одещину.

 

Газета

 

21 травня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів