ОБСЄ і ДСНС України запустили просвітницький веб-портал для школярів

Для інформування школярів про небезпеку гри з боєприпасами минулих війн та іншими вибухонебезпечними предметами Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) спільно з Державною службою України з надзвичайних ситуацій створили і запустили просвітницький Інтернет-портал «Веб-простір безпеки» (http://child.mns.gov.ua/).

 

Він призначений для школярів, їхніх батьків і вчителів насамперед для того, щоб завдяки максимальному поширенню правил безпеки запобігти трагічним випадкам травмування дітей.

 

Вибухонебезпечним предметам (ВНП) присвячений окремий розділ веб-порталу. Адже на території України дотепер знаходять вибухові предмети часів минулих війн, які знешкоджують піротехнічні підрозділи ДСНС України. Тільки за 2013 рік було виявлено понад 81 тис. таких небезпечних знахідок, через які загинули 13 осіб, були травмовані – 17, серед них 2 дітей.

 

У розділі про ВНП можна знайти фотографії, макети і опис шкідливої дії авіаційних бомб, артилерійських снарядів, мінометних та інженерних мін, ручних гранат і патронів.

 

Крім інформації про небезпечні знахідки, на веб-порталі є багато корисної інформації про безпеку в умовах різних надзвичайних ситуацій, про діяльність Служби порятунку і професійних рятувальників, пожежно-рятувальний спорт, конкурси і фестивалі. Окремий розділ присвячений дітям-героям, які перемогли у акціях, організованих ДСНС України.

 

Сайт буде корисним і для дорослих: для батьків тут є перелік навчальних закладів, де діти можуть отримати профільну освіту у сфері цивільного захисту, а для вчителів – методичні матеріали та література з питань безпеки життєдіяльності для підготовки уроків, сценарії вікторин, конкурсів, виховних годин, перелік музеїв та виставок пожежної справи.

 

Веб-простір безпеки функціонує українською і англійською мовами.

 

«Ми прагнули зібрати максимум інформації про вибухонебезпечні предмети, які залишилися після минулих війн, і перетворити її з terra inkognita у доступні і реальні нариси, щоб дитяча допитливість не мала трагічних наслідків», – підкреслив перший заступник Голови ДСНС України Анатолій Бойко.

 

«Оскільки вибухонебезпечні залишки війн і минулої військової діяльності – це проблема, яку не вирішити нашвидкоруч, вкрай важливим є продовження систематичної просвітницької роботи, яка має допомогти людям запобігти ризиків їхньому здоров’ю та навіть життю. І звісно, школярі є соціальною групою, яка потребує особливої уваги в інформуванні про небезпеку боєприпасів. Ми сподіваємось, що наша співпраця з ДСНС України допоможе підняти обізнаність юних українців про подібні ризики», – додав Рене Бібо, старший співробітник проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

 

Нагадаємо, співпраця між ДСНС України та ОБСЄ триває з 2005 року. За цей період вже реалізовано 4 проекти. Нині триває реалізація проектів «Допомога Уряду України у реабілітації місцевостей, забруднених вибухонебезпечними залишками війн та унаслідок надзвичайних ситуацій у місцях зберігання боєприпасів» та «Розбудова національної спроможності з гуманітарного розмінування в Україні». У рамках цих проектів було створено веб-портал для школярів.

 

Державна служба України

з надзвичайних ситуацій

 

07 липня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів