Кому вигідні дострокові вибори у Верховну Раду?

Дострокові вибори Ради вигідні Порошенку, Ляшку і Гриценку - Попов

 

Однією з ключових тез інавгураційної промови новообраного президента Петра Порошенка була теза про необхідність дострокових виборів Ради. Проте з часом вона почала все рідше лунати з вуст президента. Водночас нардепи також не поспішають піднімати це питання у сесійній залі.

Для того, щоб прийняти рішення про дострокові парламентські вибори у нинішній Раді не має більшості... Якщо провести вибори, то дві третини депутатів не потраплять до нового парламенту.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів представник президента у ВР, колишній очільник Комітету виборців Ігор Попов.

Чому депутати затягують із рішенням про дострокові вибори. Кому вони невигідні?

- Легше сказати кому вони вигідні. Дострокові вибори вигідні тим партіям і політикам, які на сьогодні мають висхідний тренд. Тобто ті, які активно працюють, у яких зростає популярність. Але таких реально мало.

Хто це?

- Найпопулярніший політик на сьогодні — це Петро Порршенко. І хоч він не може отримати партійний список, але все одно свої - від 20% і більше відсотків - будь-яка партія, на яку він вкаже, візьме. На сьогодні у нього досить мало депутатів у Верховній Раді для того, щоб диктувати свої умови ВР і проводити свої закони. Тому йому, як політику, дострокові парламентські вибори були б цікаві й потрібні.

Також це потрібно й Олегу Ляшку. Два останніх опитування дають йому ледь не перше місце. У Анатолія Гриценка також є всі шанси, щоб отримати фракцію у новому парламенті. Всі решта — лише втратять. В разі дострокових виборів Партія регіонів буде на межі прохідного бар'єру. З "Батьківщиною" ситуація схожа. "Свобода" взагалі не проходить. Вона пропала.

Рішення про дострокові вибори затягуватимуть, бо це невигідно більшості?

- Для того, щоб прийняти рішення про дострокові парламентські вибори у нинішній Раді немає більшості. Можна розповідати будь-які байки, але реальні причини — ці. Якщо провести вибори, то дві третини депутатів не попадуть в нову Раду. Всі казатимуть, що однозначно "за", але знайдеться 38 причин, які треба виконати перед тим, як вони за це проголосують.

Коли найймовірніше відбудуться вибори нового парламенту? Восени?

- 50 на 50. Найжорсткіший варіант — це оголосити про розпуск коаліції наступного тижня і включити таймер. Тоді можна вийти на вибори на жовтень. М'якіший варіант — політико-правове рішення Верховної Ради, де депутати голосують про призначення позачергових виборів на 26 жовтня. І таким чином Рада не розпускається. У цьому є плюс — фактично в умовах явної війни буде завжди легітимна Рада. Також депутати матимуть парламентський майданчик для агітації. Третій варіант, у разі якщо депутати ні в яку не погоджуються, рішенням Конституційного суду оголошується, що нинішня коаліція і уряд сформовані не у відповідності із Конституцією і регламентом. І таким чином від рішення КС включають лічильник.

Як Порошенко може вплинути чи натиснути на депутатів, які не хочуть дострокових парламентських виборів?

- Лише через громадську думку. Він же не буде звертатися до Генпрокуратури і порушувати якісь справи проти них. Але може апелювати до громадськості, яка налаштована однозначно.

 

19 липня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів