Розвідка США: Росія надала терористам зенітні ракетні комплекси

Нові дані розвідки США свідчать, що Росія, найімовірніше, дійсно надала останніми днями сепаратистам в Україні потужні зенітні ракетні комплекси, пише видання Wall Street Journal.

 

Ці дані збігаються з доказами, які надала Україна, і посилюють звинувачення, що саме Росія була джерелом озброєнь, якими збили цього тижня лайнер "Малайзійських авіаліній", йдеться у статті.

Американські посадовці тепер мають підозру, що Росія надала бойовикам кілька систем протиповітряної оборони, доставивши їх "контрабандою" до Східної України, як і інше військове обладнання, зокрема, танки.

Крім того, посадовці США вважають, що ці системи перевезли назад через кордон до Росії після збиття авіалайнера.

Це підтверджує звинувачення України, що бойовики і їхні російські ментори намагаються приховати свою причетність до катастрофи, зазначає видання.

Дані розвідок, оголошені силовиками України і США, викривають значно вищий рівень військової співпраці Москви з бойовиками в Україні, ніж усвідомлювали до збиття пасажирського літака.

Також тепер стає очевидна складна й детальна координація між російськими військовими і проросійськими бойовиками на сході України, пише видання.

Воно додає, що серед розвідок зміцнюється спільне розуміння: зброєю, яка збила літак рейсом із Амстердама до Куала-Лумпура, була система ППО "Бук М-1".

У статті нагадано, що Москва далі заперечує, що надає збройним сепаратистам важкі озброєння, попри все нові докази, які мають посадовці США.

"Ми знаємо, що всередині України є російські війська. Російські війська і російське обладнання", – наводить видання слова одного з американських посадовців.

Як мовиться у статті, жодного з експертів досі не допустили до місця катастрофи, і за відсутності незалежного розслідування розвідувальні служби шукають свідчення про причини в даних супутникових і електронних перехоплень.

При цьому, зазначає водночас Wall Street Journal, дедалі більша впевненість, що бойовики, найімовірніше, дійсно мали системи "Бук М-1", також порушує питання, чому урядовці України чи США раніше не попередили комерційні авіалінії про можливу небезпеку в разі, якщо мали досить часу після того, як вони дізналися про ймовірну наявність таких систем у бойовиків.

Інше видання, Washington Post, наводить іще чіткіші слова неназваного американського посадовця: США підтвердили, сказав він, що Росія надала потужні ракетні установки сепаратистам у Східній Україні і що після збиття в четвер малайзійського літака здійснювали спроби повернути ці три системи "Бук" назад через кордон до Росії.

За його словами, США почали отримувати перші вказівки на те, що ці установки були перевезені в Україну, трохи більш як тиждень тому.

Радіо Свобода

 

20 липня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів