Ужгородці зараз платять тільки 5% від реальної собівартості вивезення сміття

Своєрідним бонусом для жителів обласного центру Закарппття стане розміщення за графіком у різних мікрорайонах на 2-3 дні величезних тридцятикубових контейнерів для габаритного сміття від ТОВ «АVЕ Ужгород» . Вивозитиме його «АVЕ» безкоштовно.

 

Про можливі зміни в тарифах на вивезення твердих побутових відходів в Ужгороді повідомила генеральний директор ТОВ «АVЕ Ужгород» Марія Оленич. В основному зростання своїх витрат фірма компенсує за рахунок бізнесу – юридичним особам замість нинішніх 42 грн за вивезення кубометра сміття доведеться платити 84, а от для фізичних тариф зросте тільки на 2 грн за людину в місяць (наразі він становить 7,21 грн з одного мешканця). До речі, ужгородці й зараз платять тільки 5% від реальної собівартості вивезення ТПВ, їх «дотують» підприємства й установи. При цьому договори уклали лише 60% городян, та й із тих розраховуються не всі.

Як розповіла під час прес-конференції в Ужгородському прес-клубі Марія Оленич, процедуру погодження нового економічного розрахунку з відповідними інстанціями фірма вже пройшла. Необхідність підвищення ціни пов’язана зі зростанням за останні 1,5-2 роки (а саме стільки не мінялися «сміттєві» тарифи) мінімальної зарплати, вартості пального й інших витратних матеріалів та подорожчанням євро – адже нову техніку європейські інвестори закуповують у себе на Батьківщині. До речі, власники фірми вже не австрійці – за словами гендиректора ТОВ «АVЕ Умвельт Україна» Любомира Копчика, новим акціонером (у всіх країнах, де працює фірма) став чехо-словацький енергетично-промисловий холдинг, який є найбільшим виробником тепла, власником вугільних шахт, ба навіть займається поставками газу й зокрема питанням його реверсу в Україну.  «Наш бізнес в Україні – це Закарпатська, Івано-Франківська та Львівська області. У вашому краї AVE обслуговує близько 30% населення: Ужгород, Мукачево, Хуст і Виноградів. Плануємо укласти найближчим часом угоду й із Ужгородщиною, а в перспективі – збудувати в області сучасні екологічно безпечні полігони, з яких можна буде отримувати теплову енергію», – каже пан Любомир. На Закарпатті інвестиції «АVЕ Умвельт Україна» в розбудову сфери поводження з відходами вже перевищили 50 млн грн.

Що стосується Ужгорода, то тут «АVЕ» хоче додатково встановити в новозбудованих житлових комплексах до 10-ти контейнерних майданчиків, загалом реконструювати 30 існуючих, а також запровадити в місцях щільної забудови нову, повністю закриту, модель майданчика. Доступ до такого об’єкта через магнітні картки матимуть тільки мешканці прилеглих будинків, а  от «сортувальники», які створюють безлад, вигрібаючи з контейнерів усякий непотріб, відсічуться. 

Своєрідним бонусом для ужгородців стане й розміщення за графіком у різних мікрорайонах на 2-3 дні величезних тридцятикубових контейнерів для габаритного сміття. Вивозитиме його «АVЕ» безкоштовно. Фірма ж, зі свого боку, очікує, що в людей, які досі не уклали договори з нею, прокинеться совість і вони сплачуватимуть за послуги. Утім, компанія сподівається й на швидкі зміни в законодавстві, які за європейською практикою зобов’яжуть кожного громадянина мати таку угоду. 

Мирослава Галас, "Закарпатська правда"

 

21 липня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів