Мирослав Дочинець: «Ми до себе приєднаємо Росію. Не кордони, а дух»

В рамках Форуму видавців у Львові триває благодійна акція для людей літнього віку "Третій вік: задоволення від читання".

 

Програма містить зустрічі з письменниками та інтелектуалами, майстер-класи, вечори духовної музики та поезії, гала-концерт за участю зірок львівської естради.

У переліку заходів – авторські зустрічі з Володимиром Лисом, Тарасом Федюком, Мирославом Дочинцем, Василем Шкляром, Василем Голобородьком, Борисом Гуменюком, Юрієм Макаровим, Іриною Славінською.

11 вересня у театрі імені Лесі Українки понад сто шанувальників, більшість – пенсіонерів мали нагоду зустрітися із письменником Мирославом Дочинцем. Найпопулярніші книги автора розійшлися накладом більше сто тисяч примірників, а цього року він став лауреатом Шевченківської премії. Книжки автора: "Вічник. Сповідь на перевалі духу" (2011), "Руки і душа" (2011), "Криничар" (2012), "Курси крою і життя" (2012).

"З дитинства я спостерігав за майстрами в кузні, я дивився за процесом, за цими чарами, ритуалом. Майстерність - це відсутність зайвих рухів, слів, поз. Бог підтримує майстрів. Початківців можна навчити писати, цього хисту. До 50 років не знав чому для кого я пишу. Не обов'язково робити те, що читаєш, важливо довіряти слову, тому, що читаєш. Читайте життя, світ, споглядайте. Мене вчить життя, природа – в цьому більше гармонії, мистецтва, образів. Слухайте світ і він почне вам диктувати", - каже Мирослав Дочинець.

На зустрічі письменника питають, що зараз читати, як обирати книги.

"Я багато перелопатив книг – тисячі, щоб знайти сто своїх, які для мене. Не знайшовши більше нічого, я почав писати сам, виявилось, вони ще комусь цікаві. Книги - конспекти мого пізнання світу, себе, Бога, це мої одкровення. Не слухайте модерних авторів, багато зараз моди - вампіри, чарівники, жахи, а ви читайте те, що каже вам душа а не мода. Книги між рядками треба читати, там світло і енергію можна знайти. Книга – медіум, інструмент, спосіб через який з нами спілкується Бог", - додає.

Про політику автор найбільш популярних в Україні говорить неохоче, але зачіпає цю тему.

"Росіянам потрібні не Донбас, не шахти ні схід, а треба наш інтелектуальний дух, який вони черпали від нас більше 300 років. Не забуваймо, що найвища влада - влада слова, політика - політика душі. Наш народ створив революцію, майдан, а не політики, які зараз перегруповуються, готуються до виборів. Ми до себе приєднаємо Росію, не кордони, а дух. Це наша місія. Про це йдеться в моїй новій книзі", - каже Дочинець.

 

 

 

11 вересня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів