На День Ужгорода готують «родзинку», яка може потрапити в Книгу рекордів України

Напередодні  Дня Ужгорода, який відзначатимуть наприкінці вересня,  міська влада закликає мешканців обласного центру внести свої пропозиції та ідеї щодо святкування.

 

Громадські активісти підтримали таку ініціативу й вже запропонували низку заходів, які планують провести у день народження обласного центру. У якому ж форматі хочуть відзначати день міста самі ужгородці, та чи планують активно долучатися до свята, вивчала кореспондент Ужгород.net.

До 1221-ої річниці дня Ужгорода місцеві активісти вже готують святкову програму, а також екологічні та благодійні акції, у яких можуть взяти участь всі охочі.

Щорічні іменини обласного центру представники громадських організацій планують відзначити без гучних феєрверків та концертів. Натомість  пропонують мешканцям та гостям  міста нетрадиційний формат святкування. Зі слів Ольги  Гатнер, голови  ГО  «Єдине  студентство», цього року через події в Україні громадські активісти не налаштовані на те, аби організовувати масштабну програму, але, готові створити інший формат свята.

Ольга розповідає: «Це буде благодійний аукціон, де гості та мешканці міста зможуть продати свої речі, які їм уже не потрібні, але можуть знадобитись комусь іншому.  Виручені кошти ми спрямуємо на придбання стовпчиків для паркування автомобілів. Аукціон проходитиме протягом двох днів, 27- 28 вересня на площі Театральній».

Також у день святкування активісти  презентуватимуть ужгородцям велетенський торт завдовжки чотири метри. Організатори сподіваються, кондитерський виріб можливо потрапить в Книгу рекордів України.

Так, Олександр  Вінце - голова  ГО «Зроби  крок  вперед», каже: «Наша організація теж вирішила взяти участь у святкуванні Дня Ужгорода. Ми підготуємо найбільший торт в історії міста. Його вага – понад сто кілограмів. Якщо буде все добре, то наш солодкий виріб «поб’є» тернопільський рекорд. Я переконаний - торт буде дуже смачний і на ньому будуть зображені фотографії старого та сучасного Ужгорода. Скуштувати його зможуть не лише учасники благодійного аукціону,а й  всі бажаючі».

Серед низки заходів, які відбудуться у рамках святкування Дня міста  – природоохоронні та екологічні акції.  Одна із наймасштабніших, до якої можуть долучитися і дорослі і діти, проходитиме під назвою «Здай макулатуру – збережи життя». Фахівець з екології та організатор Ольга  Химич каже, що подібна акція проходила в обласному центрі й торік, але мета була зовсім інша. «Минулого року нам вдалося зібрати понад вісім тисяч  кілограм макулатури. За виручені кошти ми разом з дітьми зі шкіл та садочків садили у місті дерева. Цього року теж вирішили провести  екологічний захід, але всі кошти ми плануємо передати на підтримку військових, котрі служать у зоні АТО. Акція пройде у два етапи: протягом двох тижнів до 23 вересня ми збираємо макулатуру від організацій, супермаркетів та шкіл. Потім – організовуємо вивіз. До цього збору долучились й інші міста, такі як: Мукачево, Перечин та Чоп. Другий етап розпочнеться безпосередньо 27 вересня на площі Театральній. Там плануємо розмістити палатку, де кожен можу здати макулатуру, тим самим зробить свій невеличкий внесок на підтримку українських вояків».

Цьогоріч влада міста запропонувала ужгородцям та громадським активістам взяти участь у підготовці та організації свята. Заступник ужгородського міського голови Володимир Фленько наголошує: « Чимало громадських організацій відгукнулися, й подають свої ідеї та пропозиції. Але, кращі з кращих визначить вже оргкомітет. Ясна річ, що в день святкування масштабних заходів не буде, адже є постанова Кабінету Міністрів про заборону проведення великих концертних програм через події, які відбуваються на Сході. Ми плануємо провести у центру міста традиційний сільськогосподарський ярмарок. Крім того, у кожному районі Ужгорода на містян чекає багато цікавих моментів».

Більшість мешканців обласного центру День народження Ужгорода планують відзначити тихо та без гучних гулянь:

- У свій День народження Ужгород має зберегти патріотичні настрої, які панують по всій Україні. Крім того, не варто  забувати про військових, які зараз на Сході. Тож під час святкувань було б добре провести благодійні заходи, - вважає  студентка Дарина.

- Головне щоб над нами було мирне небо. День міста – це звичайно свято для нас усіх, але зараз ані в мене ані в моєї родини немає настрою та бажання його відзначати, - зізнається пані Ірина,  мешканка обласного центру. 

- Зараз святкувати День Ужгорода в тому форматі, як раніше (з феєрверками, гучними гуляннями та концертами)- не доцільно. Звичайно, що свято це треба провести. Але воно має пройти спокійно та скромно, - каже ужгородець Павло.

Мирослава Куруц для Ужгород.net

Святковий торт від Штефаньо (2012р.)

 

18 вересня 2014р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів