Під покровом ночі - у чужий магазин

Зранку у чергову частину Рахівського райвідділу міліції надійшла інформація про крадіжку в селі Богдан. Приватний підприємець повідомив: вночі хтось пошкодив вхідні металопластикові двері, проникнув до його магазину і викрав чимало товару.

 

Слідчо-оперативна група міліції, яка зранку заступила на цілодобове чергування, перший свій виїзд здійснила саме у гірський Богдан. Вже на місці з'ясувалося, що тут діяли не якісь там пересічні злодії, а люди «з перчинкою». Оскільки явно орудували грубим інструментом, найімовірніше ломиком. Правда, і власникові варто було б потурбуватися про захист приміщення принаймні простенькою сигналізацією. Так от, поперлися «нічники» не в якийсь там звичайний продуктовий чи промтоварний магазин, а облюбували собі автозапчастини. Точніше, запчастини до мотоциклів і скутерів, яких нагребли на кілька тисяч гривень. Прихопили також 30 літрів бензину та кілька літрів слеціапьної машинної оливи, якою розбавляють пальне. Кому ж знадобився такий незвичний асортимент?..

Кіпькість двоколісних транспортних засобів різноманітних марок у нашій обпасті - не одна тисяча, та й далеко не всі мають відповідну реєстрацію. У віддаленій гірській місцевості проконтролювати власників мотоциклів, мопедів, скутерів вельми проблематично. Ото їздить на них всякий люд від підлітків до поважних ветеранів, часто без необхідного водійського досвіду, навиків та в сумнівному стані, нерідко з численними технічними непопадками. Багато хто розплачується за це життям чи здоров’ям. Усім їм постійно потрібні паливно-мастильні матеріали і запчастини. Тим паче у гірській місцевості зі знаменитим тамтешнім бездоріжжям мотоцикли частенько виходять з ладу. Ремонт обходиться дорого, а з останнім курсом валюти - ціни взагалі сягнули неабияких висот, іноді краще пішки ходити...

Усе ці моменти врахували дільничний інспектор Василь Кокіш та оперативних карного розшуку Едуард Капчук під час проведення розслідування. Навряд чи, припускали правоохоронці, хтось із заїжджих «гастролерів» буде їхати в таку далечінь, аби обікрасти сільський магазин, тож причетних до крадіжки вирішили шукати серед місцевих. Розпочали з перевірки власників двоколісного моторизованого транспорту. І вже наступного дня у поле зору стражів порядку потрапив 19-річний сільчанин Ігор. Юнак ніде не працює, завзятий любитель їзди з вітерцем. Весь час щось «чаклує» над своїм скутером, удосконалюючи його.

І тут стражі порядку довідалися, що юнак нібито пропонував комусь з односільчан продати мотоциклетні запчастини. Василь Кокіш та Едуард Капчук зустрілися з підозрюваним. Той спершу віднікувався, мовляв, запчастини купує в Рахові, навіть у сусідню Івано-Франківську область доводиться їздити. Однак виявилося, що тієї ночі, коли сталася крадіжка, уночі люди бачили Ігоря на вулиці. І додому він повернувся вже далеко за північ. Де вештався тієї ночі? На це запитання переконливої відповіді у хлопця ніяк не знаходилося. Довелося зізнатися у скоєному.

Розповів, що приятелює з кількома молодшими односільчанами, які навчаються у випускному класі місцевої школи. Друзі також «моторизовані», тож захоплення і проблеми із «залізяччям» об’єднували юнаків. Коштів на ремонт й удосконалення техніки зазвичай не вистачало. Тільки на бензин скільки потрібно грошей! Тому стали метикувати, як вирішити цю фінансову проблему. Знали: у селі є крамниця, де торгують запчастинами. Під покровом глибокої ночі, коли в будинках вже ніде не світилося, Ігор з приятилями-одинадцятикласмиками подався до потрібної будівлі, де розміщена торгова точка. Мали із собою інструмент - масивний ломик. Довелося добряче пововтузитися, та вхідні двері врешті-решт піддалися. Всередині все спакували у заздалегідь приготовлені сумки і подалися геть. Крадене розділили і розійшлися по домівках. Деякими деталями скористалися самі, частину мали намір продати. Не вигоріпо - завадили міліціонери. Тепер злодійчуки відповідатимуть за скоєння крадіжки з проникненням у приміщення, що відповідно до ч. 3 статті 185 КК України карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років. Наразі проводиться досудове розслідування, повідомляє співробітник Рахівського райвідділу міліції Опеся Чайковська.

Uzhgorod.net.ua

 

23 листопада 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів