Гід по гірськолижному Закарпаттю

Драгобрат - для фанатів, Ізки - для новачків, Синяк - один раз прокотитися.

 

Частина України за Чорногірським хребтом - відмінне місце для любителів гірських лиж. На східному кордоні регіону розташовані розвинені і упорядковані комплекси, зате по всій області розкидані поодинокі, "напівдикі" схили і підйомники. Зупинимося лише на тих місцях, які хоч якось відповідають поняттю "гірськолижний курорт", тобто на схилах є по кілька підйомників, за трасами доглядають, а в окрузі є певне розмаїття житла.

МАЛЮКИ. Крім відносно великих гірськолижних ареалів, в Закарпатті, як уже говорилося, є і схили, які обслуговує один-два невеликих под'емнічка, і ніяких надмірностей начебто снігових гармат і ратраків (машин для догляду за поверхнею лижних трас) тут немає. Звичайно, їхати виключно заради катання на такі "курорти"  через пів-України - явно не варто. Зате такі місця чудово підійдуть для того, щоб у перший раз в житті стати на лижі. Або щоб коротким катанням урізноманітнити спокійний відпочинок між походами по колибах, саунах і поїздками на обов'язкові до відвідування під час відпочинку в Карпатах водоспади. До таких місць на Закарпатті можна віднести нескладні схили в Синяку, Воєводино, Жденієво.

00002

00001

Говорячи про Драгобраті, мають на увазі підніжжя (на висоті 1,3-1,4 м) і схили гір Стіг, Жандарм та Близниця з висотами до 1,8 тис.м. Хоча Драгобрат і знаходиться в Закарпатській області, але розташований він на крайньому південному сході краю, на кордоні з Івано-Франківщиною. Тому основний потік приїжджих прямує сюди з Івано-Франківська через Яремчу.

ІДЕАЛЬНА ГОРА. По достатку снігу та стабільності снігового покриву Драгобрат поза конкуренцією в Україні: на Новий рік справжній сніговий покрив тут є майже щороку. Ось і цієї осені перший сніг тут побачили раніше всіх в Карпатах - ще наприкінці вересня. А за природними умовами ці місця порівняти з польськими Криницею та Шклярською Порембою. Втім, на тому, що подарувала природа, аналогії і закінчуються.

untitled-6_03

ПРОБЛЕМИ. Як повноцінний гірськолижний курорт Драгобрат сприймати не можна: він розвивається без жодного плану. Наприклад, підйомники будуються безсистемно, і немає ніякої можливості організувати загальний абонемент на всі "витяги". Так само безглуздо відбувається забудова готелями і котеджами. Зараз на Драгобраті налічується до півсотні засобів розміщення - від капітально реконструйованих баз ще радянської побудови до приватних котеджів. Залежно від підходу власника у вартість проживання може входити сніданок, дво- або триразове харчування.

Епохальних змін на схилах гір Стіг і Жандарм не буде і в цьому сезоні.

untitled-6_06

Все так же доведеться долати 20 км від села Ясіня до підйомників за справжньою "дорозі мужності". "Як тільки ляже сніг, з'являться загальновідомі проблеми - моторошні розбиті обмерзлі підйоми - розповідає журналіст і автомандрівник Андрій Тичина. - Добре хоч, що в останні роки проїхати можуть не тільки ГАЗ-66 і уазики, але вже і "паркетні" джипи з ланцюгами на колесах". Втім, є і хороша новина: "Укрзалізниця" ввела поїзд Київ-Рахів. Тепер до села Ясіня можна дістатися з Києва прямо без пересадок.

ТРОХИ КРИТИКИ

Керівник лижної школи Activ Sport Чеслав Домбровські розповів про невидимі для недосвідченого погляду особливостях курортів:

"Біда Драгобрату - цілковита стихійність і непередбачуваність, тому він ніяк не місце для початківців. Схили в районі Воловця-Пилипця - відмінне місце, але за трасами доглядають погано. Біда тут спільна для всіх Карпат: всі економлять на розвитку, не вкладають в інфраструктуру. Так що вчитися стояти на гірських лижах я б радив в інших місцях. Ізки дуже хороші як літній курорт, але слабка система засніження не може забезпечити стабільну якість трас. Красію можна рекомендувати спортсменам середнього рівня".

КРАСІЯ: БЕЗ ЗМІН

2_20

У радянський час на горі Красія побудували цілком пристойний на ті часи гірськолижний комплекс. Траси на горі широкі, а поруч повно місця для позатрасового катання. Вже тоді тут з'явилася найдовша в Україні траса з перепадом висот в 600 м. Однак смутні 90-і зробили свою справу: довгий час про Красію знали лише фанати лижного спорту. В останні роки Красія перетворилася. У розвиток місцевості вклали солідні кошти, і тут виникла хай і маленька, але повноцінна зона катання. Тут поставлені нові підйомники, працюють снігові гармати і ратраки. Крім того, до плюсів слід віднести добре налагоджену систему продажу абонементів на підйомники. Можна купити "проїзний" на день або кілька днів (підходить для більш-менш досвідчених лижників) або на кількість спусків - хороший для новачків. Крім того, адміністрація курорту подбала про пристойний сайт з досить докладною і актуальною інформацією.

untitled-1_03

Всі будинки біля підніжжя Красії розташувалися на десятикілометровій ділянці дороги між селами Кострино та Вишка. Вибір в цілому непоганий - від простих котеджів до міні-готелів, які, крім усього іншого, забезпечують трансфер (в одних - дармовий, в інших - платний) до підйомників.

untitled-1_09

Як розповіли нам в адміністрації гірськолижного комплексу "Красія", траси вже зараз підготовлені до сезону, і справа тільки за холодом і снігом. Ціни на абонементи і прокат залишаються минулорічними. Що стосується житла, то оскільки всі воно приватні, то власники поки не склали ціну через нестабільність курсу валют і постійне подорожчання.

БОРЖАВСЬКІ ПОЛОНИНИ

3_15

Так називають схили хребта висотою 700-1200 м у Воловецькому та Міжгірському районах на ділянці приблизно 10 км (між Подобовці і Ізкамі). До Славсько звідси - близько 40 км, до Ужгорода - 120.

untitled-1_05

Гірськолижників ці місця приваблюють пристойною висотою вершин і великою кількістю снігу. Схили на Боржаві часто-густо безлісі. Тому і траси протяжні, широкі і ще місце для фрірайду (катання по цілинному снігу) залишається. Як правило, верхні частини схилів трас підійдуть для досвідчених лижників, а нижче є пологі викочування для початківців.Гірськолижна інфраструктура Боржавських полонин виглядає так: уздовж розбитої дороги від з/д станції "Воловець" до с. Міжгір'я тягнеться ланцюжок сіл і турбаз, біля яких знаходяться нижні станції підйомників. Зони катання тут прийнято називати по довколишніх селах.

Так, село Подобовець розташоване біля підніжжя гори Великий Верх (1600 м) на висоті близько 700 м. Поблизу від підйомників є десяток баз і котеджів, а також 3 бугельні витяги.

Пилипець - село в 3 км від Подобовця біля підніжжя гір Гимба (1497 м) і Жид Магура (1517 м). Гірськолижна інфраструктура між двома селами поступово зливається і зараз можна без особливих старань перейти з трас Подобовця на спуски Пилипця. Навколо села працює 7 підйомників (крісельний і 6 бугельних). Біля одного з бугелів є освітлена траса. Більшість підйомників розташовані на схилах гори Гимба і лише два - на горі Жид Магура. В цілому ж трасу для себе тут знайдуть і новачки, і профі. Розміститися в Пилипці, як і в Подобовці, можна в декількох десятках типових для Карпат котеджів з гучними назвами на кшталт "пансіон", "готель" і "базах відпочинку", що більше відповідають дійсності.

ТИХІ ІЗКИ

4_10

Географічно це місце належить до району Боржавських полонин, розташованого біля підніжжя гори Магура. Воно найбільш віддалене від залізничної станції Воловець. Ізки являють собою мініатюрний гірський курорт. Важлива перевага цього місця: міні-готелі і котеджі розташовані в кількох десятках метрів від нижніх станцій підйомників — крісельного і бугельного. Траси - легкі та середньої складності, причому ширина місцями сягає 200 м. Ось тільки ситуація зі снігом тут досить непередбачувана - навіть система штучного засніження трас положення не рятує.

untitled-1_16

Втім, Ізки позиціонують не тільки як місце для катання на лижах, але і як екокурорт. Лазні та масажні кабінети представлені тут у так званій "Спа-хаті". У самому селі Ізки розташована Миколаївська церква, побудована в 1798 р Крім того, неподалік, всього в 4 км, знаходиться одна з визначних пам'яток Боржавських полонин — водоспад Шипіт. Нарешті, звідси зовсім недалеко (50 км) до знаменитого озера Синевир.

segodnya.ua

 

23 листопада 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів