Військовий «здир» із зарплат закарпатців, як гостра необхідність грошового утримання армії

Cкільки назбирали закарпатці, сплативши 1,5% від зарплати введений парламентом військовий збір та чи буде він діяти наступного року, дізнавалася кореспондент Ужгород.net.

 

Тож за інформацією закарпатських податківців, за останні чотири місяці 200 тисяч працюючих краян «скинулись» вітчизняній армії на 30 млн. грн.

Військові дії, які тривають на сході Україні вже не один місяць, спонукають законотворців до рішучих і конкретних кроків. Ще наприкінці липня тодішня Верховна Рада схвалила зміни у Податковому кодексі, згідно з якими тимчасово, а саме до 1 січня 2015 року, вводиться новий загальнодержавний 1,5% військовий збір із доходів фізичних осіб. Податок стягується із заробітної плати, заохочувальних і компенсаційних виплат, а також лотерейних виграшів та винагород.

Зміни вступили в дію 3 серпня. «Передбачалося, що до 1 січня 2015 року фізичні особи сплачуватимуть військовий збір за ставкою 1,5%. Наразі у пресі активно обговорюється думка щодо продовження дії податкових нововведень і на увесь 2015 рік. Високопосадовці такого розвитку подій теж не відкидають», - розповів начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Закарпатській області Ігор Кріль.

Вся Україна справно сплачує кошти упродовж 4 місяців. Столичні чиновники підрахували, що в середньому до державного бюджету вдалося додатково залучити близько трьох мільярдів гривень. До прикладу, лише на Закарпатті, середньомісячний військовий збір становить майже 8 млн. грн., (а це 2% щомісячних наповнень держбюджету), уточнює Ігор Кріль.

«Відтак,  нині вже зібрано понад 30 мільйонів на потреби українських військових. Кошти нараховуються безпосередньо у казну, а вже урядовці ними розпоряджаються. Платниками військового збору є суб’єкти підприємницької діяльності, які виплачують громадянам доходи, пов’язані із заробітною платою. Тобто, сюди належить безпосередньо виплата заробітної плати, інші виплати, прирівняні до неї  (виплати за договорами цивільно-правового характеру). Крім того, військовим збором оподатковуються лотерейні виграші і виграші в азартних іграх. Найбільше в області коштів стягнено із заробітної плати», - констатує податківець.

Фіскали зазначають, що громадяни адекватно реагують на потреби української армії і гостру необхідність її грошового утримання.  Тому скарг від платників податків до відомства не надходило. На Закарпатті обліковано понад 215 тисяч найманих працівників. Із них близько 200 тисяч сплачують військовий збір. Спеціалісти додають, що 1,5% податок не стягується лише з утримання. Тобто, в Україні військовослужбовці та атестовані міліціонери отримують не заробітну плату, а утримання, відтак вони складають частку закарпатських «неплатників» - 15 тисяч осіб.

Наразі відомо, що Міністерство фінансів під час нещодавнього обговорення проекту держбюджету на наступний рік, прийняло рішення підготувати пропозиції про продовження терміну дії військового збору у розмірі 1,5% упродовж усього 2015-го року.

Лідія Вербицька для Ужгород.net

 

05 грудня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів