Пам’ять про трагедію збережемо назавжди

Вісім років тому відповідним Указом Президента України прийнято рішення щороку, 14 листопада, вшановувати учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

 

У той нелегкий 1986 рік Закарпаття також не стояло осторонь страшної трагедії планетарного масштабу.

Протягом чотирьох років від дня вибуху на атомній станції до 1990-го тільки з органів внутрішніх справ нашого краю у чорнобильську зону боротися з розпеченим атомом, який вийшов з-під контролю, були направлені 430 працівників міліції, понад 50 з яких, на жаль, вже відійшли у вічність, а майже 85 відсотків ліквідаторів-правоохоронців мають підірване здоров’я. Про них та про сім’ї померлих і загиблих «чорнобильців» ніколи не забуває обласна рада Асоціації «Чорнобиль» МВС, завжди підтримує їх, надаючи матеріальну допомогу, продукти харчування, медичні й оздоровчі послуги тощо. Водночас в Ужгороді для колишніх міліціонерів-ліквідаторів збудовано два чотириквартирні будинки і на 26 квартир у Мукачеві, Берегові, Хусті, Сваляві та Рахові. Місцева влада виділила також для цієї категорії громадян понад 60 земельних ділянок під будівництво житла. Усіх «чорнобильців» забезпечено телефонним зв’язком. З метою вшановування пам’яті загиблих героїв в обласному центрі та в багатьох містах краю зведені пам’ятники. Про ці буремні події, учасником яких свого часу й мені довелося стати, йдеться у моїх книгах.

Торік з ініціативи обласної ради Асоціації «Чорнобиль» та керівника УМВС Сергія Шаранича реконструйовано меморіальний стенд - своєрідну данину пам’яті тим, хто, не шкодуючи власного життя, працював у зоні радіаційного лиха, аби якомога швидше ліквідувати наслідки трагедії, пишуть "ВМ". Започатковано традицію видавати з нагоди Дня вшанування ліквідаторів аварії на ЧАЕС спеціальний довідковий буклет, в якому використані матеріали обласної Асоціації «Чорнобиль».

Цьогоріч за традицією герої-«чорнобильці» знову зібралися біля пам’ятника в Ужгороді, аби згадати своїх загиблих колег. Урочистості продовжив поминальний обід, що відбувся в їдальні УМВС.

Петро БРОНТЕРЮК, голова обласної ради Асоціації «Чорнобиль» МВС

 

15 грудня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів