На Тячівщині злодії-початківці практикувалися на автівках російських моделей

Злодії-«любителі» нерідко обирають об’єктом своїх злочинних зазіхань старенькі машини, найчастіше «Жигулі». У сільській місцевості автомобілів цієї марки, навіть випущених ще за радянської доби, їздить чимало. Сигналізацією їх майже не обладнують, а відчинити нехитрі старі замки, як правило, труднощів не становить.

 

Великих сум чи якихось цінностей там знайти важко, а ось поживитися «музикою», інструментом або «висмоктати» пальне можна завжди. Закрадається навіть підозра, що з’явилися такі собі месники, які намагаються хоч таким чином «насолити» власникам російських моделей автомобілів за недружні дії сусідньої держави…

Якогось ранку у віддаленому гірському селі Чумальово на Тячівщині одразу двоє місцевих жителів виявили, що їхні автівки марки «Жигулі», припарковані  неподалік власних будинків, хтось обікрав. Так, на «сімці» пана Михайла була пошкоджена «серцевина» замка багажника. Із машини зникнув сучасний елемент акустичної системи, підсилювач звуку, автомобільний компресор та ще якийсь дріб’язок. «Напрацювали»  невідомі вночі тут десь на дві тисячі гривень.

Інший ВАЗ-2107 взагалі «ночував» на подвір’ї поруч з будинком, але лиха доля не оминула і його. Правда, сприяла  зловмисникам безпечність власниці - пані Ольги, яка  на ніч не зачинила своє авто. Із салону зухвальці «з м’ясом» вирвали автомагнітолу та поцупили дві флешки. Потерпілі звернулися в міліцію.

Невдовзі стражі порядку оглянули «подзьобані» автомобілі, опитали потерпілих, поспілкувалися з іншими місцевими жителями. І з’ясувалися цікаві обставини: уночі, за дві доби перед цими подіями, ледь не потерпіли від якихось лиходіїв ще двоє власників «Жигулів».  Місцева жителька Сніжана свою «трійку» зазвичай залишала ночувати на узбіччі, неподалік будинку, адже вважала: навряд чи комусь закортить вовтузитися з її «старушкою». Та недавньої ночі жінка почула підозрілі звуки на вулиці, увімкнула світло і вийшла на подвір’я. Тоді зауважила біля своєї дві постаті. Покликала родичів і виявила: хтось намагався пошкодити замок на кришці паливного бака. Від гріха подалі авто прийшлося затягнути у двір.  

Тієї ж ночі власник інших «Жигулів», цього разу шостої моделі, застукав на гарячому зухвальців, які намагалися злити пальне з його автомобіля, припаркованого на обійсті. Сполохані злодії ретирувалися, прихопивши зі собою хіба що кришку бака. У міліцію власники залізних «коней» не стали звертатися, адже практично не потерпіли. А злодії, як виявилося,  знову вийшли «на полювання» через дві доби. Тепер їх потягло на «музику»…

Зіставивши усі факти, взявши до уваги усі обставини, стражі порядку дійшли висновку, що зловмисників слід шукати серед жителів Чумальова чи сусідніх сіл, адже навряд чи хтось здалеку їхав сюди, щоб викрасти пальне чи автомагнітофон з флешками. Перевірили осіб з числа тутешніх жителів, які вже притягалися до криміналу за подібні злочини, однак усі мали алібі. Час спливав, а крадені речі ніде на ринках не виринали.

Та невдовзі справа зрушила з місця. Дільничний інспектор міліції, який обслуговує цей кущ, довідався: двоє юнців,  17-річний  Микола та нарік молодший Василь намагаються недорого  «скинути» автомобільну акустичну систему. Далі все було, як мовиться, справою техніки. Оперативники поспілкувалися з підозрюваними. Ті спершу не надто охоче йшли на контакт, однак діватися було нікуди, тож видали речові докази та розповіли про свої нічні походеньки…

У той період в селі у своїх родичів гостював 15-річний Михайло із села Драгово, що на сусідній Хустщині. Хлопці давно приятелюють між собою. Микола має неабиякий хист до автомобілів, вправно кермує батьківськими «Жигулями». Тож йому іноді дозволяють кататися з друзями, хоча далеко за межі села виїздити забороняють. Того вечора вони втрьох «борознили» сільськими вулицями, та от біда: пального в баку обмаль. Оскільки грошей на його придбання не мали, то вирішили «подоїти» транспорт когось із односільчан. Та реалізувати задум спритникам тоді не вдалося. А ввечері через дві доби безвусі молодики знову колесили селом. До них приєднався й  Василів молодший брат Максим. Цього разу вирішили не вовтузитися з пальним, а «випотрошити» багажник чи салон. Крадене розділили і приховали до кращих часів. Коли надумали реалізувати, попалися.

Старший слідчий Тячівського райвідділу УМВС Михайло Федина оголосив не законослухняним горянам підозру про вчинення злочину  згідно із ч. 2 статті 185 КК України.

Михайло Пискач для Uzhgorod.net.ua

 

01 лютого 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів