На Виноградівщині є унікальні храми з цікавою історією

Чималим сакральним багатством славиться й адміністративний центр цього регіону Закарпаття — місто Виноградів.

 

Тут є і зовсім сучасні, як то «Свято-Троїцький собор» (православний), храм «Успіня Пресвятої Богородиці» (греко-католицький) і більш давні – «Реформатська церква», «Римо-католицький костел Вознесінн», «Синагога», «Монастир і костел францисканців», «Свято-Успенський храм» (православний).

Свято-Троїцький Собор один з найбільших та найвеличніших храмів району. Спроектований в 1991 року, але деякі роботи ведуться і досі. Колір храму – ніжно-блакитний. Має він і символічне значення та є поєднанням двох кольорів, а саме зеленого – колір Трійці, та синього – колір Богоматері. Інший храм – Успіння Пресвятої Богородиці вражає не тільки своєю величністю, але й  візантійським розписом інтер’єру, який просто захоплює подих.

Реформатська релігійна громада, як власне і їх храм, є однією з найдавніших в районі. Перші письмові документи, які підтверджують факт існування тут цієї конфесії датуються 1545 роком. Дерев’яний храм згорів, тож вирішили будувати кам’яну споруду. Поруч була створена парафія, яка датується 1912 роком. Керівниками громади планувалось зведення 2-х поверхової будівлі, з житловими приміщеннями та класами для школи. Але війна перешкодила цьому. Збереглись архітектурні деталі та елементи декору на фасаді, зокрема портик над входом, балюстрада розташована над правим краєм будівлі також металева брама та арочний вхід. 

В період Австро-Угорщини, була збудована і Севлюська синагога, за ініціативи рабина Клайна в 1874 році. За радянських часів втратила свій архітектурний вигляд. Вікна загратували, знищили декоративні елементи на фасаді. Проте вже зараз розпочались реставраційні роботи, що ведуться у відповідності із зображенням на старій листівці. На фасад знову повернуться ліпні елементи, а на верхньому фігурному фронтоні зображення Скрижалей Завіту, обов’язкового елементу синагог.

Свято-Успенський храм сьогодні православний, а колись був католицьким, вперше згадується в XIV ст. В ті часи стояв дерев’яний храм з високою вежею. На її місці і збудували сучасну церкву. Датою створення цього барокового храму є 1796 рік (за іншими даними 1760 р.). Внутрішні розписи були зроблені 1911 року, художниками іконописцями Лісовським, та Вірагом, олією на полотні. Значний вклад в будівництво храму зробили заробітчани, які з-за кордону відправляли додому важко зароблені гроші, на благо громади.

Не менш цікавими є і храми, що знаходяться по селах Виноградівщини. Один з них Реформатський храм в Шаланках, збудований римо-католицькою громадою в ХIV ст. Через часті пожежі храм неодноразово відбудовувався. На даний час церква багатоярусна з невеликими вікнами, закінчення гостроконечне з чотирма кутовими баштами. В згадку про визвольну боротьбу угорського народу 1703-1711 років під проводом Ференца II Ракоці та останнім сеймом куруців, який відбувся саме в цьому населеному пункті, в церкві є пам’ятний напис, пише Валентина Горнецкі, "Виноградівські Вогні".

 

22 лютого 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів