Повернувся з АТО – йди на обстеження!

Сьогодні на Закарпаття додому повертаються бійці 128-ї бригади. Їх приїзд – довгоочікувана подія для близьких та родичів військових. Утім, чекають на героїв не лише найближчі, а й медики.

 

Зокрема, за дорученням голови Закарпатської обласної державної адміністрації Василя Губаля, в краї створили штаб медичного супроводу військовослужбовців, які повернулися із зони бойових дій. Про актуальність і необхідність оперативного штабу розповів Василь Скрип, начальник управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА.

«Ми беремо під свою опіку бійців, які повернуться на Закарпаття. Мова йде про медичне обстеження і реабілітацію. Цілком зрозуміло, що оскільки це військовослужбовці, то відповідно, й обслуговуватися вони мають відомчою військовою медициною, центром якої є Мукачівський шпиталь. На виконання розпорядження голови Закарпатської ОДА, вже проведено консультаційні перемовини з медиками та військовими. Головна мета співпраці – консолідація зусиль. Вже проведено перше, організаційне засідання штабу щодо оздоровлення бійців, де були чітко визначені пріоритети і функції кожного із членів оперативного штабу. Оскільки вся координація оздоровлення має відбуватися через військовий шпиталь, відтак ми вирішили, що куратором цього питання буде один із заступників начальника управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА. Це Біров Єлизавета, місцем роботи якої стане шпиталь у Мукачеві. Вона координуватиме дії військової медицини із загальною лікарською мережею в Закарпатській області».

Військовослужбовці, які повернуться на Закарпаття, навряд чи мріють про лікування. Їх перше природне бажання – повернутися в сім’ї, зустрітися із родиною. Саме тому закарпатські медики розробили спеціальний алгоритм роботи, який включатиме основні побажання військових.

«Ми вважаємо, що ті бійці, які мають гостру патологію (запалення, травми, гнійні рани) отримають допомогу одразу на базі шпиталю. У випадку нестачі потужностей у Мукачеві, хворих направлятимуть до обласних чи районних мед закладів (за резолюцією головного лікаря шпиталю). Ті ж військовослужбовці, які поїдуть додому, мають бути оглянуті за місцем проживання сімейним лікарем протягом першої доби. Саме вони визначатимуть стан здоров’я бійця, відтак, за потреби, направлятимуть на дообстеження. За необхідності, їх доправлятимуть санітарним транспортом до обласних закладів, де вже передбачено резерв медикаментів і ліжкового фонду задля надання висококваліфікованої медичної допомоги», - наголошує Василь Скрип.  

За словами головного медика краю, нерідко військовослужбовці, які повернулися із гарячих точок, найперше потребують психологічної допомоги  і підтримки. «Це надзвичайно важливе питання. Ми очікуємо, що психологічної підтримки потребуватимуть навіть більше бійців, ніж тих, що мають соматичні захворювання. Тому, ми вже мобілізували сили психіатрів, психоневрологів, медичних психологів та психотерапевтів нашої області. Вже проведено два тренінги в Ужгороді та Берегові. Спеціалісти, які пройшли навчання у Міністерстві охорони здоров’я України, надалі надаватимуть підтримку а місцях. Це надзвичайно тонка робота. Адже, як показує попередня практика, бійці, які повертаються із зони АТО, часто бувають замкнуті, іноді виникають наркологічні проблеми. Тому, ми готуємося до виникнення можливих ситуацій.

Варто зауважити, що психотерапевтів у нашій області лише 12 осіб. Ми звернулися з відповідними листами до відомчої медицини, керівників СБУ в Закарпатській області, міліції, ДСНС, щоб вони допомогли нам із спеціалістами. Таким чином, ми готуємося надати кваліфіковану і таку необхідну в нинішніх умовах допомогу»
, - додав головний медик області Василь Скрип.

Також в Закарпатській ОДА нагадують, що для оперативного вирішення проблемних питань  щодо надання медичної допомоги військовослужбовцям, які повернулися із зони проведення АТО, працюють телефони «гарячої лінії»: (0312)  64 12 06 - Ужгород, моб. тел 050 432 0779.

Євгенія Фанта для Uzhgorod.net.ua

 

25 лютого 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів