«Силіконову долину» на кордоні з Євросоюзом відвідав високий столичний гість (ФОТО)

Губернатор спільно з представником економічного блоку Уряду відвідав найбільші заводи Закарпаття

 

"Це підприємства світового рівня, знакові для нашого регіону. Спілкуючись з топ-менеджментом, я дякую за високі стандарти виробництва, за сплачені в бюджет податки та в першу чергу – за створення робочих місць для закарпатців. Вірю, що всі ці підприємства, які успішно працюють нині, матимуть розвиток", - так голова ОДА резюмував відвідини найбільших заводів Закарпаття, які працюють з іноземними інвестиціями.

У вівторок, 21 квітня Василь Губаль спільно із заступником міністра економічного розвитку і торгівлі України Русланом Коржем оглянув виробництво на ПрАТ "Єврокар", ТОВ "Джейбіл Сьоркіт Юкрейн Лімітед" та ТОВ "Ядзакі-Україна". Заводи, які працюють на Ужгородщині, є унікальними для держави та були збудовані у рамках дії спеціальної економічної зони спеціальні економічні зони, особливі умови якого дозволили залучити інвестиції.

На провідному не лише на регіональному, але загальноукраїнському рівні автомобілебудівному заводі "Єврокар" гості взяли участь у запуску виробництва нової моделі. Лінія, яка розпочала роботу, дає повну зайнятість майже чотирьом сотням працівників, що зараз є великим позитивом для підприємства, адже в останній час завод змушений був суттєво скоротити виробництво. До слова, за 2014-й рік на заводі вироблено 3649 автомобілів. Загальна проектна потужність "Єврокару" сягає 50 тисяч автомобілів на рік. Василь Губаль, який подякував засновникам і топ-менедменту, що й у такий складний час працюють над новими проектами, висловив сподівання, що надалі "Єврокар" прямуватиме лише до розвитку й у роботі буде чимбільше потужностей, а український споживач, своєю чергою, матиме змогу придбати продукцію "Єврокара".

Єдиний в Україні завод компанії – світового лідера виробництва електроніки - ТОВ "Джейбіл Сьоркіт Юкрейн Лімітед" виготовляє різноманітну електронну продукцію та збирає засоби зв’язку та споживчу електроніку. Нині підприємство, яке вже дає роботу 1300 працівникам, створює ще півтисячі робочих місць. Особливостями підприємства є не лише його висока технологічність та велика увага до організації якісної логістики, але й те, що "Джейбіл" надає послуги із навчання з організації виробництва. Наразі топ-менеджмент підприємства сподівається на відновлення преференцій, які підприємства мали до змін у статусі спеціальних економічних зон. Це питання, пов’язані з оподаткуванням, митом, тощо. Свої пропозиції вони надали представнику Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Завод "Ядзакі-Україна", який належить японській компанії та виготовляє електрокабельну продукцію для автомобільних двигунів, теж входить до переліку найкрупніших інвестиційних підприємств краю. Там працюють близько півтора тисячі людей, які також мають і соціальний пакет. Як наголошує  виконавчий директор заводу Мілош Босак, свою задачу вбачають у створенні потенціалу для розвитку. Так, вважають за доцільне відкриття осередків виробництва у районах краю. Утім, один із пунктів закону "Про СЕЗ "Закарпаття"" унеможливлює для компаній, організованих у ній, організацію філій чи дочірніх підприємств. Водночас уже зараз ТОВ "Ядзакі-Україна" бачить перспективу у відкритті на Закарпатті трьох філій із залученням чотирьох сотень робітників у кожну – звісно, якщо цьому сприятиме законодавство.

На потребах зміни в законодавстві, зокрема, наголошує і Володимир Панов, член наглядової ради ПрАТ "Єврокар", голова обласного об'єднання Організації роботодавців "Закарпаття", експерт із залучення інвестицій, який є координатором зустрічей голови ОДА та урядовця на провідних виробництвах краю. Він також акцентує на потребі відновлення довіри інвесторів для української влади. Адже тільки за таких умов Закарпаття може повернути темпи залучення іноземних капіталів та організації підприємств високого стандарту, а це необхідне для пожвавлення економіки як регіону, так і країни. До слова, підприємства, які були створені завдяки СЕЗ, підготували конкретні пропозиції стосовно внесення змін у законодавство, що допомогли б прибрати бюрократичні труднощі, з якими доводиться стикатися в роботі, та полегшили б подальший розвиток виробництв і загалом залучення інвестицій в українську економіку.

Заступник міністра економічного розвитку та торгівлі України Руслан Корж, який під час зустрічей з топ-менеджментом підприємства прагнув почути в першу чергу проблемні питання, відзначив: "Радий бачити підприємства, які прагнуть розвитку. Підхід до справи на цих підприємствах – дуже позитивний і конструктивний. Організація виробництва, керівництво – на найвищому світовому рівні. Вважаю, що певні українські компанії можуть навчитися на цих заводах технологіям управління. Наша ж як урядовців задача – підтримувати виробництва й прибирати бюрократичні бар’єри, відповідати на їхні побажання - звісно, у рамках повноважень". "Я разом з фахівцями міністерства вивчу пропозиції топ-менеджерів, узагальню їх – проблеми у них переважно спільні. Частину питань можна вирішити на рівні Кабінету Міністрів, дещо шляхом змін до законодавства. Мета мого візиту – відчути стан справ в регіоні й допомогти вирішити на центральному рівні. Я вивчу всі проблемні питання та пропозиції, і дісно Кабінет Міністрів може бути й ініціатором змін до законодавства", - зазначив урядовець.

Керівник області, відвідавши провідні заводи краю та поспілкувавшись з топ-менеджерами й познайомившись із технологією виробництва, організацією роботи, акцентував, що йдеться про підприємства світового рівня. "Для Закарпаття це авторитет, це рівень області. Лишаючи свої побажання у книзі відгуків, я в першу чергу подякував за робочі місця. Як людина з досвідом створення підприємств, хочу відмітити і культуру виробництва, це важливо, й це наближає нас до Європи. Й переконаний, що місцевому інвестору, який започатковує виробництво, є чому тут повчитися. Окремо відзначу "Джейбіл", який надає послуги з навчання організації виробництва. Що ж до проблемних моментів, то з представником уряду паном Коржем ми домовилися, що будемо спільно працювати й пропозиції, які є у підприємств, спрямовувати через депутатів Верховної Ради з тим, аби були прийняти зміни до законодавства. Адже, до прикладу, "Ядзакі-Україна" готове відкривати нові осередки – тут, на Закарпатті, створюючи робочі місця у районах краю, а закон про СЕЗ наразі не дає такої змоги. Сподіваємося, вдасться достукатися до законодавця та відрегулювати так, аби дати можливість як інвестиційним підприємствам, так і місцевому бізнесу активніше розвиватися на Закарпатті", – наголосив Василь Губаль, повідомили у прес-службі Закарпатської ОДА.

 

22 квітня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів