30 квітня — час «Х» для декларування й доходів за кордоном

Чи задекларують закараптці свої іноземні доходи?

 

Якщо громадянин України шляхом тимчасової роботи за кордоном чи в інший спосіб отримує іноземні доходи, то сума таких доходів включається до його загального річного оподатковуваного доходу. У такому випадку громадянин зобов’язаний подати річну податкову декларацію за наслідками звітного року та сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставками 15 чи 17% (за 2014 рік).

Варто відмітити, що платник податку може зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном. Сплачені суми зараховуються під час розрахунку податків та зборів в Україні. Це можливо за умови, що таке зменшення передбачено міжнародними договорами, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України. Суму зменшення платник визначає за зазначеними підставами у річній податковій декларації. Для отримання права на зарахування податків, сплачених за межами України, платник зобов’язаний одержати довідку про суму сплаченого податку, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Така довідка видається державним органом країни, де отримується дохід, уповноваженим справляти цей податок. Довідка має бути легалізована консульською установою України у відповідній країні.

Сума податку з іноземного доходу платника податку - резидента, сплаченого за межами України, не може перевищувати суму податку, розраховану на базі загального річного оподатковуваного доходу такого платника податку відповідно до законодавства України.

Порядок оподаткування іноземних доходів встановлений пунктом 170.11 статті 170 Податкового кодексу України.

Нагадуємо, що кампанія декларування доходів громадянами, отриманих у минулому році, розпочалася 1 січня 2015 року та вже добігає кінця. Так, платники податку на доходи фізичних осіб можуть подати декларацію до 1 травня року, що настає за звітним. Тобто останній день подання декларації у цьому році – 30 квітня. Однак громадяни, які бажають отримати податкову знижку, можуть скористатися таким правом протягом всього року, повідомили у відділі комунікацій Головного управління  ДФС у Закарпатській області.

 

27 квітня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів