Символом пам’яті жертв війни стає червоний мак (ВІДЕО)

Завтра на Закарпатті, як і по всій країні, відзначать День пам'яті і примирення.

 

Починаючи з цього року в Україні, як і у всій Європі відзначатимуть 8 травня як День пам’яті і примирення. Символом пам’яті жертв війни в Україні стає червоний мак. Квітка буде ще одним об’єднавчим символом, поряд з українським гімном, гербом та прапором.

 

Мак як символ пам'яті в Україні

Червоний мак як символ пам’яті жертв війни вперше використано у 2014 році. Графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого – кривавий слід від кулі. Поруч з квіткою розміщено дати початку і закінчення Другої світової війни.

Цього року з нагоди 70-тої річниці перемоги над нацизмом поряд з квіткою маку буде гасло: “Пам'ятаємо. Перемагаємо”. Ми пам'ятаємо, якою страшною трагедією для українців була Друга світова війна. Ми пам'ятаємо, що той, хто захищає свою землю, завжди перемагає.

Квітка маку в українській традиції

В українській міфології мак має дуже багато значень. Це символ сонця, безкінечності буття й життєвої скороминущості, пишної краси, волі, гордості, сну, отрути, оберегу від нечистої сили. Образ маку нерідко символізує козака, що героїчно загинув, боронячи Україну.

Мак як символ пам'яті у світі

Появу цього символу пов'язують з віршам двох людей: канадського військового лікаря Джона МакКрея та працівниці Християнської асоціації молодих жінок Мойни Майкл. Перший під враженням боїв у Бельгії у 1915 р. написав твір «На полях Фландрії», що починався словами: «На полях Фландрії розквітли маки/Між хрестами ряд за рядом». Друга 1918 р. написала вірша «Ми збережемо віру», в якому обіцяла носити червоний мак в пам’ять про загиблих. Саме Мойні Майкл в листопаді того ж року причепила червоний шовковий мак на пальто. В Польщі червоні маки є символом перемоги 11-18 травня 1944 р. Другого корпусу ген. Андерса в боях за гору Монте-Кассіно в Італії.

 

07 травня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів