У гірських районах люди відмовляються від права власності на землю

Жителі гірських районів Закарпаття відмовляються оформляти державні акти про право власності на землю, оскільки їм це економічно не вигідно — про це у середу на прес-конференції повідомив начальник головного управління земельних ресурсів області Василь Шимон.

 

За його словами, селянин, заплативши 85 гривень за оформлення державного акта власності на землю, може втратити всі соціальні пільги й буде знятий з обліку з центру зайнятості. Річ у тому, що дохід селян, які володіють землею, обрахову?ться за кількістю землі. Однак відомо, що в гірських районах земля не придатна для сільгоспробіт, приміром, щоб утримувати одну корову, треба мати близько 2 га сінокосу. Наразі вже ? випадки, коли власники землі відмовляються від власності й залишаються тільки користувачами землі. З огляду на таку ситуацію, за словами В. Шимона, горянам планують виготовляти державні акти безкоштовно, як і ветеранам війни. Загалом в області 400 тисяч громадян мають земельні ділянки, а державні акти на право власності мають тільки 100 тисяч.

В. Шимон також повідомив, що торік від продажу земель несільськогосподарського призначення область заробила 18,5 млн. гривень. Середня вартість квадратного метра землі не сільськогосподарського призначення на Закарпатті становить 18,48 грн. ? 11-те місце в Україні. Найдорожча земля в центрі Ужгорода та Мукачева, тут вона може сягати 200 грн. за квадратний метр.

На запитання, чи ? у Н. Шуфрича або його матері державні акти власності на землю в мисливських угіддях, якими займа?ться обласна прокуратура, В. Шимон відповів: "Ні Шуфрич, ні його мати не володіють жодним квадратним метром цих земель, вони володіють тільки майном, яке на цих землях знаходиться. Земля залишилася у державній власності".

Р?О

 

06 березня 2005р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів