У Середньому пройшов 17-й обласний конкурс словацької народної пісні (ФОТО)

У вівторок, 12 травня, у Середнянській дитячій школі мистецтв Ужгородського району відбувся сімнадцятий обласний конкурс словацької народної пісні „Золотий соловей”.

 

Основними завданнями конкурсу традиційно є виявлення і підтримка юних талантів, сприяння розвитку дитячої вокальної творчості, збереження словацьких народних традицій, узагальнення і вивчення передового досвіду роботи із словацьким фольклором. Засновники конкурсу – управління культури Закарпатської облдержадміністрації (начальник Ю.Ф.Глеба), відділ культури  Ужгородської райдержадміністрації (начальник Л.Д.Ленарт), Середнянська дитяча школа мистецтв (директор О.М.Ленарт) та  культурно-освітня організація „Матіца Словенска” на Україні (голова Й.Й.Гайніш) – зробили все для того, щоби втілити в життя всі поставлені завдання та достойно організувати мистецьке змагання.  

Перед початком конкурсної програми всіх присутніх привітали голова культурно-освітньої організації «Матіца Словенска» на Україні Йосип Гайніш і начальник відділу культури Ужгородської райдержадміністрації Леонтій Ленарт.

І цього разу, незважаючи ні на що, у Середньому зібралося більше  шістдесяти учасників    з Ужгородського,  Перечинського, Великоберезнянського, Воловецького, Мукачівського,  Хустського, Тячівського районів, міст Ужгорода, Мукачева, Хуста і Чопа.  Традиційно вони змагалися у трьох вікових категоріях: 1-а категорія – солісти-вокалісти та дуети віком до 10 років,   2-а категорія - солісти-вокалісти та дуети віком від 10 до 14 років, 3-я категорія  - солісти-вокалісти та дуети віком від 15 до 18 років. Компетентне журі, до складу якого входили: Гайніш Й.Й.– голова культурно-освітньої організації „Матіца Словенска” на Україні,   Фролова В.В. -  провідний спеціаліст відділу мистецьких навчальних закладів управління культури облдержадміністрації, Ленарт Л.Д. - начальник відділу культури  райдержадміністрації, Підгородська Н.М. – голова циклової комісії «Академічний спів» Ужгородського державного музичного училища імені Д.Є.Задора, Симочко С.М. – завідуюча вокально-хоровим відділом Середнянської ДШМ, художній керівник народного вокально-хореографічного ансамблю „Словенка” і Гапак М.Л. – голова осередку „Матіци Словацької” у с.Тур’я-Ремета (Перечинський район)  з честю впоралося із своєю нелегкою задачею і винесло справедливе рішення щодо розподілу призових місць.

У 1-й віковій   категорії    перемогу    святкувала    Борис Кароліна  з Хустської ШМ.    Другі місця посіли   Шелепець Вікторія (Великоберезнянська ДШМ)   і   Єрмолова Лілла (Чопська ДМШ).   Третє місце  у  цій  віковій   категорії  розділили  Голич Анастасія (Тарновецька ДШМ), Ковач Ніколетта (Чопська ДМШ), Мотринець Альона (Великолучківська ДШМ) і Носа Златослава (Дубівська ДШМ).  

У 2-й  віковій  категорії  переміг   Ракущинець Ярослав  (Хустська ШМ). Другі   місця   посіли    Гарастей Крістіан (Драгівська ДШМ), Кунак Анастасія (Великолучківська ДШМ) і Беца Катерина (Воловецька ДШМ)  Треті місця здобули    Софілканич Данієла (Воловецька ДШМ) і Поляк Ольга (Коритнянівська ДШМ). Серед дуетів у цій віковій категорії  перше місце здобув дует у складі: Йордан Наталія – Малюк Юліанна (Середнянська ДШМ),     друге місце - дует у складі: Кунак Анастасія – Кайнц Евеліна  (Великолучівська ДШМ), треті місця - дуети у складі:    Пашко Габрієлла – Паук Елеонора (Мукачівська ДШМ №2) і Газій Елеонора – Бернік Анна-Вера (Великолучівська ДШМ).

У 3-й віковій категорії перше місце здобули Маліков Валентин (Тур’я-Реметівська ДШМ), Зейкан Олександр (Ракошинська ДШМ) і Шолтес Вікторія (Великоберезнянська гімназія), друге місце посіла Герц Марина (Ракошинська ДШМ), третє -  Брунцвик Діана (Воловецька ДШМ) і Балог Валерія (Ракошинська ДШМ).   Серед дуетів перше місце  у   цій  віковій   категорії посів дует у складі: Герц Марина  - Зейкан Олександр (Ракошинська ДШМ)  друге і третє місця серед дуетів у цій віковій категорії  не присуджувалось.

У своєму підсумковому слові  голова циклової комісії «Академічний спів» Ужгородського державного музичного училища імені Д.Є.Задора  Надія Миколаївна Підгородська  відзначила зростання загального рівня підготовки  учасників конкурсу, а також  велику роботу викладачів, концертмейстерів і керівників інструментальних ансамблів навчальних закладів, що готували учасників і допомагали їм у виступах.  Високу оцінку присутніх  отримав ведучий  конкурсної програми,  вчитель Ужгородської ЗОШ №4 Янко Поханіч, який майстерно провів вступну, концертну  і  завершальну  частини  конкурсу,  вміло  поєднуючи  оголошення  учасників, пізнавальні факти з історії конкурсу  і  дотепні  жарти,  що  завжди  знаходило  відгук   у глядачів і конкурсантів на протязі всієї шестигодинної програми 17-го „Золотого солов’я”.

Переможці і призери  отримали дипломи і грамоти,  а також цінні подарунки та пам’ятні  сувеніри від організаторів конкурсу. Подяками за участь і сувенірами були також нагороджені всі учасники конкурсу.  Роз’їжджаючись по домівкам, учасники   дякували господарям за гостинність, членам журі – за об’єктивність, і традиційно висловлювали надію зустрітися у Середньому наступного року на 18-му обласному конкурсі словацької пісні.

Оксана Ленарт, директор Середнянської ДШМ

 

13 травня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів