Адвокати надаватимуть правову допомогу безоплатно — за рахунок держави

У прес-центрі Закарпатської ОДА сьогодні, 30 червня, відбулася прес-конференція, темою якої стала безоплатна вторинна правова допомога.

 

Участь у заході взяли в.о.начальника головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Іван Алмаші, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Василь Попадинець, директор Ужгородського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Михайло Давиденко та голова Ради адвокатів Закарпатської області Олексій Фазекош.

Як зазначив Іван Алмаші, соціальна програма з надання безоплатної вторинної правової допомоги стартувала ще 1 січня 2013 року. Саме тоді розпочали роботу створені при Міністерстві юстиції Регіональні центри з надання БВПД, завдання яких – забезпечити участь адвоката від держави у кримінальних, цивільних і адміністративних справах.  

Василь Попадинець розповів журналістам, що регіональний центр з надання БВПД укладатиме контракти з адвокатами, що надають послуги певним категоріям осіб за рахунок держави. Відтак, прийматимуться рішення про надання БВПД, або припиняти її надання, чи міняти захисника; видавати доручення для підтвердження повноважень адвоката; забезпечувати оплату послуг та відшкодування витрат адвокатів, що надають БВПД.

Наразі на Закарпатті у системі надання БВПД працюють 63 адвокати, з якими укладено контракти. Загалом до реєстру внесено 72-ох адвокатів. Система БВПД впроваджується поетапно.

Михайло Давиденко повідомив, що з 1 січня 2013 року БВПД в Україні надається особам, до яких застосовано адміністративне затримання. А також до яких застосовано адміністративний арешт та які затримані за підозрою у вчиненні злочину, або до яких як запобіжний захід обрано тримання під вартою. Ще у кримінальних провадженнях, стосовно яких, відповідно до положень КПК України, захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії.

«З 1 липня 2015 року БВПД надаватиметься також у цивільних та адміністративних справах, а також потерпілим та свідкам у кримінальних провадженнях, у повному обсязі зокрема: малозабезпеченим особам, дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, біженцям, ветеранам війни (в т. ч. учасникам АТО), членам сімей загиблих учасників бойових дій, реабілітованим особам та особам, стосовно яких суд розглядає питання про обмеження цивільної дієздатності чи надання психіатричної допомоги в примусовому порядку тощо», - Василь Юрійович.

Посадовець також поінформував, що для реалізації  другого етапу БВПД в області з 1 липня розпочинають роботу 3 місцеві центри. Зокрема, в Ужгороді по вул.Загорській, 51, Мукачеві по вул. Недецеї, 39 та Хусті по вул.Карпатської Січі, 53а.

«Ужгородський місцевий центр з надання БВПД  буде обслуговувати жителів міст Ужгород та Чоп, а також Ужгородського, Перечинського, Великоберезнянського районів», - уточнив  Михайло Давиденко. До Мукачівського місцевого центру можуть звертатися мешканці міста Мукачево, а також Мукачівського, Свалявського, Воловецького, Іршавського та Берегівського районів. Хустський місцевий центр обслуговуватиме жителів міста Хуст, а також Міжгірського, Рахівського, Тячівського, Хустського, Виноградівського районів.

Довідково: 0-800-213-103 – цілодобовий безкоштовний номер, за яким сам затриманий або його родичі можуть повідомити про факт затримання, повідомили у прес-службі Закарпатської ОДА.

Детальніше про роботу Центру з надання БВПД в області - на сайті zakarpattya.legalaid.gov.ua

 

30 червня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів