Лісовий край все більше відчуває нестачу води!

Від липневої посухи страждають населені пункти регіону. Суттєво впав рівень ґрунтових вод, і в свою чергу – знизився рівень води у колодязях дворогосподарств краян.

 

Рівень води у річках Закарпаття – це показник, який завжди хвилював краян. Закарпатці вже звично стежать за статистикою підняття рівнів води та прогнозами метеорологів та спеціалістів водних господарств. Адже, область не раз потерпала від паводків. Діаметрально протилежна ситуація виникає у спекотну пору року. Рівень води у річках області падає до критичної відмітки. Рік 2015, як відмічають спеціалісти басейнового управління водних ресурсів річки Тиса, характеризується критично малою кількістю опадів та аномально високою температурою в літні місці. Ці природні чинники призвели до небезпечно низьких рівнів води. Коли річка міліє і при цьому має слабку течію, виникають заболочення, «процвітають» різні мікроорганізми, що призводять до «цвітіння» води, а це підвищує рівень забруднення та негативно впливає на флору та фауну водойми.

У басейні Верхньої Тиси зафіксовано місцями невеликі короткочасні дощі, грози. На річках області утримаються низькі, меженні рівні води. Найбільш мала водність відмічається в басейні р. Уж, де опадів протягом червня – липня випало всього 32-50% норми. На річках басейна р. Уж станом на 23 липня рівні води лише на 2-6 см вищі за найменші за багаторіччя, — констатують в БУВР річки Тиса.

Так, за даними Закарпатського ЦГМ, протягом півріччя 2015 року на Закарпатті спостерігався значний дефіцит опадів: в низинній частині та в басейні р. Уж – 59-72% норми; на решті території  —  70-97% норми; виключення басейн Верхньої Тиси – 108% норми.

Малосніжна зима, мала зволоженість весною, перший літній місяць червень (опади 42-92% норми) призвели до формування на річках області в липні маловодного періоду. Посушливий липень сприяв подальшому зниженню водності на річках. Станом на 23 липня найменше опадів за липень випало в басейнах р. Уж – 32% норми, р. Латориця – 41% норми (дощі були локальні та короткочасні)

Для покращення водного режиму в посушливий період підрозділами БУВР Тиси – міжрайонними управліннями водного господарства проведено водогосподарські заходи: розчистка каналів, очищення їх від рослинності, підтримка експлуатаційних рівнів води в каналах за допомогою шлюзів, подача насосними станціями води на зрошення (0,44 тис. м3), перерозподіл стоку для обводнення (0,6 тис. м3), акумулювання води у водосховищах для потреб риборозведення та обводнення, відновлення джерел.

Від посухи також страждають і населені пункти Закарпаття. Суттєво впав рівень ґрунтових вод, і в свою чергу – знизився рівень води у колодязях дворогосподарств закарпатців.

За даними Закарпатської гідрогеолого-меліоративної партії БУВР Тиси, рівень ґрунтових вод на еталонних меліоративних системах Закарпаття  також понизився до мінімально-критичних значень, через відсутність достатньої кількості опадів та меженного рівня води в річках області. Через низькі рівні ґрунтових вод в окремих населених пунктах погіршилася ситуація з забезпеченням водою населення, рівень води в джерелах водопостачання (свердловинах, колодязях, каптажах) зменшився, — зазначають у БУВР річки Тиса.

 

25 липня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів