Нашу митницю віддадуть на відкуп компанії з епохи работоргівлі та підкупу тубільних царьків?

Компанія Crown Agents зараз здійснює діяльність, в основному, в країнах третього світу - наприклад, допомагає реформувати ПДВ в Лесото і управляє митницями в Анголі.

 

- Днями прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що збирається залучити до управління українськими митницями британську компанію Crown Agents, - пише юрист, політичний діяч Віктор Медведчук. - Мета зрозуміла - можливо, Crown Agents допоможе подолати корупцію на митниці. Що й казати, фірма відома. У «Вікіпедії» можна прочитати, що Crown Agents виникла тоді, коли такої країни, як США, ще на світі не було, а саме - в середині XVIII століття. Компанія займалася в колоніях освоєнням коштів, виділених їй британським урядом на різні проекти, спрямовані на розширення Британської імперії.

Це була епоха работоргівлі та підкупу тубільних царьків, яких корумпували тоді представники «цивілізованих держав». «Вікіпедія», правда, замовчує про те, чи займалися подібним «Агенти корони» (саме так перекладається назва цієї компанії). Зате зі статті випливає, що Crown Agents і зараз здійснює діяльність, в основному, в країнах третього світу - наприклад, допомагає реформувати ПДВ в Лесото і управляє митницями в Анголі.

Однак Арсеній Петрович, виступаючи під час візиту до Великобританії в Королівському інституті міжнародних відносин, більше відомому під назвою «Чатем Хаус", не посилався на африканський досвід компанії, а наводив у приклад її досвід роботи на Балканах.

Що ж, із цього приводу є ще більш цікава свіжа інформація. Ще на початку березня «Незалежне балканське новинне агентство» (НБНА) розповсюдило наступну інформацію:

«Албанський уряд визнає провал свого плану поліпшити митні доходи завдяки контракту з британською компанією Crown Agents.

Про це відомо з листа албанського уряду Крістін Лагард, виконавчому директору МВФ.

У листі йдеться, що «іноземна допомога на митниці не призвела до очікуваного ефекту у вигляді зростання доходів». Лист опубліковано через кілька днів після того, як директор албанської митниці Еліза Спіропалі подала у відставку, пояснюючи її «сімейними обставинами».

Укладаючи контракт з британською компанією, уряд був налаштований дуже оптимістично. Півтора роки тому прем'єр Албанії стверджував, що робота Crown Agents збільшить доходи митниці на 1% від ВВП. Але зараз офіційно визнано, що вона виявилася безрезультатною.

«Значного збільшення зборів, як очікувалося під час підписання контракту, так і не відбулося. Головною проблемою є непослідовне застосування оцінки вартості товарів і неформальність », - йдеться в листі, підписаному міністром фінансів Челкімом Кані і міністром економіки Арбен Ахмітаджем.

Згідно з даними Мінфіну країни, торік митні доходи склали 150 600 000 000 албанських лек, або на 3,5% менше запланованого.

Найгірше виявилося зі збором акцизів. А адже саме цей податок повинен був показати роботу Crown Agents завдяки інспекціям та боротьбі з ухиленнями. Доходи від акцизів склали 41 млрд лек, або на 8% менше, ніж припускав бюджетний план.

Уряд підписав 2-річний контракт з Crown Agents для боротьби з контрабандою та зростанням податкових зборів. Контракт з компанією обійшовся у 8,5 млн. євро.

Отже, британців запрошували для боротьби з тією ж контрабандою сигарет, через яку і виникла стрілянина в Мукачеві. І виявилося, що Crown Agents не впоралася. А може, навпаки, британці якраз впоралися, тільки в іншому сенсі - увійшли в долю з контрабандистами.

І ось якраз після цього провалу Яценюк запрошує «Агентів корони» в Україну, скромно замовчуючи про те, у що це обійдеться українським платникам податків. А враховуючи різницю між Україною та Албанією в обсягах зовнішньої торгівлі і протяжності кордонів, сума повинна скласти близько 70 млн євро.

Так що це таке - просто непрофесіоналізм або ж непрофесіоналізм, з'єднаний з корупцією?

 

31 липня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів