Тячівська сейсмологічна зона активізувалася. Можуть бути сюрпризи...

У Карпатах прокинулися незвичні землетруси. Геофізики кажуть, що це не пов'язано із зоною Вранча, а тому варто чекати сюрпризів.

 

...Після останнього землетрусу, який тривав три доби, у деяких гірських селах чи не в кожній хаті – потріскані стіни, облуплена штукатурка та пошкоджені перекриття. Туристи мерщій покинули небезпечний регіон, а перелякані селяни повивозили дітей до рідні в сусідні райони. У храмах замовляють молитву від землетрусу і чекають потужніших поштовхів.

У Добрянському та Округлій нині працює спецкомісія з ліквідації наслідків землетрусу. У цих селах чи не в кожній хаті – руйнування. Та найбільше від землетрусу постраждала сільська школа, у якій вчиться понад 200 учнів.

“Щойно закінчили ремонт навчального корпусу, та після землетрусу кожен клас - ніби після обстрілу. По стінах - тріщини, подекуди такі великі, що обвалилися шматки тиньку. Постраждав й допоміжний корпус, у якому міститься їдальня, – бідкається директор ЗОШ в Округлій Віталій Джурджа. – На носі 1 вересня, та до аварійних класів малечі – зась. Поки не зробимо капітального ремонту, школу не відкриють”.

“Карпати трусить уже третю добу. Уночі вкладаємося спати на сіннику, а вдень – тримаємо валізу з документи напоготові. Та, може, Бог милує. Чуєте, як деренчить посуд у серванті? Це слабенький поштовх, до двох балів. Та в неділю пополудні сталися два потужні поштовхи, такі, що ледве хата наша встояла. Щойно зайшла до хліву, присіла доїти корівчину, аж раптом щось під моїми ногами пробігло і як гупне щосили, - каже Марія Товт. – Наче бомба всередині землі вибухнула! Моя круторога від несподіванки аж присіла на задні ноги. Стеля корівника заскрипіла, я мерщій вибігла надвір. Бачу, як чоловік вхопив онуків та босий біжить з хати.

Не встигли зателефонувати доньці у Тячів, як знов здригнулася земля. Щоб відвезти малих, чоловік забіг до хати по документи та ключі від машини, аж раптом з даху звалися димар. У хаті – потріскали стіни від самісінького фундаменту аж до горища. А двері перекосило так, що не зачиняються, на другому поверсі - відпали шматки стелі. Та не встигли ми оговтатися, як знову землю затрусило”.

Що ж діється в Карпатах? І в яких регіонах України це може відгукнутися?

“Активізувалася так звана Тячівська сейсмологічна зона. Вона немає нічого спільного із зоною "Вранча", що традиційно загрожує Україні земними коливаннями. З 16 підземних поштовхів сім були такої потужності, що їх відчувало населення. Найпотужніші два, один із них магнітудою майже 4 бали за шкалою Ріхтера, другий - на глибині 5 кілометрів та магнітудою майже 3 бали, - каже завідувач Ужгородської сейсмологічної станції Світлана Плішко. - Карпати - молоді гори, на глибині постійно тривають процеси формування. Ця сейсмозона має свою періодичність та активізується кожні 25 - 30 років. Зазвичай, усередині літа. Востаннє серію землетрусів, аж 62 поштовхи, зафіксували тут 26 років тому. Отже, нові поштовхи ще можуть бути досить активні. Сюрпризи можуть бути".

Відколи Карпати затрясло, землетрус відчули в багатьох регіонах, не лише в Україні. Землетрус магнітудою 3 бали зафіксували в Угорщині. А в Румунії сталися одразу три підземні поштовхи, найпотужніший - 4 бали.

...Протягом останніх літ Карпати таємничо мовчали. Та це, кажуть сейсмологи, означає, що йшло накопичення підземної енергії, яка нині почала виходити. А ще начебто зливи, що пройшли в горах, прискорили процес: волога підсилює тертя між плитами внутрішніх розломів. Науковці й далі прогнозують серію нових землетрусів. Але точно часу та сили вказати не можуть.

Еліна САВИЦЬКА, газета "Експрес"

 

 

03 серпня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів