«Прозорі» закупівлі впроваджуватимуть у столиці Закарпаття

В Ужгородському прес-клубі відбувся круглий стіл з питань провадження системи «Електронних закупівель та оприлюднення інформації по закупівлі «Прозоро» «ProZorro».

 

Питання обговорили Олександр Пересоляк, Вікторія Слюсаренко, представники «Демальянсу», Віктор Петров, Громадська рада при Ужгородській міській раді та Ярослав Шафарь, заступник міського голови м.Ужгород.

Як зазначив Олександр Пересоляк, 26 червня 2015 представники «Демократичного альянсу» ініціювали в Ужгородській міській раді впровадження програми електронних закупівель «Прозоро» («ProZorro»), яка передбачає проведення електронних закупівель і дає інформацію всім зацікавленим особам. «Програма повинна була би вивести на світло інформацію про всі закупівлі, які здійснюються, і підприємці мали б побачити на сайті інформацію. Свого роду такий громадський контроль, - каже Олександр Пересоляк. -  Станом на сьогодні від міської ради ми не отримали жодної відповіді, невідомо, на якій стадії перебуває дана ініціатива і чи є якісь прорив».

Ярослав Шафарь зазначив, що така ініціатива і цікавою та потрібною. «Маємо профіцит бюджету і є вільні кошти на виконання певного роду робіт, але через те, що нема повної інформації про проекти, дуже мало людей розуміють, що потрібно зробити,- сказав заступник мера. – Львів має цілий сектор, який займається державними закупівлями, в Ужгородській міській раді - це одна людина. Левова частина всіх закупівель проходить через департамент міського господарства, виконком не бере у цьому участі». За словами Ярослава Шафаря, необхідно міняти структуру: «Складність взагалі цього механізму ще й у тому, що має бути проект рішення на сесію міської ради. Двічі подавали на сесію міської ради, це питання було відкладене». На думку Ярослава шафаря, тендери на сьогоднішній день у міськраді проводяться непрозоро.

Вікторія Слюсаренко нагадала, що система прозорих закупівель активно впроваджується у таких прогресивний містах, як Львів, Дніпропетровськ. Застосовує систему «Прозоро» і Міністерство економіки, Міністерство оборони та мережа ДП «Укрпошта».

Віктор Петров навів приклад, що через проблеми з проведенням тендерів в Ужгороді не довиконано близько 5 програм по закупівлі медпрепаратів. «Програма боротьби з туберкульозом та імунізації містян не виконана. Причин багато, а тим час мов у місті щоквартально знаходять близько 15 відкритих форм туберкульозу в Ужгороді», - каже Віктор Петров.  

Ринок закупівель в Ужгороді більше 100 млн. грн. , при 20% економії – це серйозні кошти. «Це дуже серйозні кошти і удосконалена система електронних закупівель дуже потрібна. Вона насамперед зробить відкритою інформацію, що потрібно, на що йде запит», - каже Олександр Пересоляк, повідомили з Ужгородського прес-клубу.

 

11 серпня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів