«Лікувальний» фест на Срібній Землі справив на гостей неповторне враження! (ФОТО)

Зокрема подорожувальники з Харкова зізналися: йшли до Лопухова пішки 8 км від Усть-Чорної і зовсім не шкодують.

 

9 серпня у селі Лопухово (колишня назва Брустури) на Тячівщині відбувся фестиваль "Брустурянської кедровиці" та відзначення 377- ої річниці села.  Свято розпочалося з урочистої ходи та розгортанням великого українського прапора, який пронесли селом до центральної площі.

На площі біля пам’ятника Шевченка фестивальне дійство продовжилося. Гостям свята розказали історію села, якому цього року виповнилося 377! Демонстрували свої вироби народні умільці та майстри, у приміщенні будинку культури розташувалась виставка вишиваних рушників, традиційних для сіл цього регіону, а також вироби з дерева. Місцеві жінки виставили раритетні речі з домашнього вжитку та елементи одягу. Особливо цікавилися старовинними експонатами туристи, яких у цей день було чимало. Зокрема, подорожувальники з Харкова зізналися: йшли до Лопухова пішки 8 км від Усть-Чорної і зовсім не шкодують. Насолодилися природою, побачили яскраве закарпатське село, скуштували домашніх страв та вперше спробували кедровиці. Саме цей міцний напій – настоянка на шишках сибірського кедру - дав назву сільському фестивалю.

На території села є три кедрових заказники, спільною площею майже 300 га, найбільший з яких – Горганський (120 м.кв.). Сибірські кедри тут насадили австрійці за часів Марії Терезії. Місцеві ж навчилися готувати кедровицю. Шишки з кедрів збирають ще недостиглі, коли є живиця, закладають у банки, засипають цукром і дають настоятися 2-3 дні на сонці. Напій «нятягує» колір і аромат. Опісля вміст банки заливається горілкою і настоюється, чим довше, тим насиченішим стає кедровиця. На фестивалі напій наливавали усім гостям. Частували також брустурянською смажениною – заправленим підсмаженою мукою наваристим бульоном з м’яса або грибів із шматочками м’яса, що подається до відвареної картоплі. Смаженина - проста сільська страва, яку тут люблять та готують століттями.

«До 2008-го року ми проводили дні села, потім започаткували фестиваль "Брустурянська кедровиця", - розказав Михайло Фіцай, сільський голова. – Все це робимо для того, щоб показати нашу природу, наш край, активізувати туризм. По наших полонинах люблять ходити туристи з Європи, але це поки що дикий туризм. Доки не будуть у нас дороги, доти не буде економічного зиску з туризму. «Траса-капут»- так кажуть нам іноземці. Перспектива розвитку селу у туристичному напрямку дуже велика. І ми багато робимо для цього. Ми готуємо генплан, ще у 2008 році розроблена програма туристичної  зони Усть-Чорнянського куща. Створили КП «Свидовець» на полонинах, думаємо що з’являться інвестори. Ми показуємо, який тут гарний край, багата природа, гриби, чорниці лікарські рослини потенціал. Треба ще інфраструктуру».

Поки гостей зі сцени розважали Брустурянські музики та народні колективи, поряд вівчарі показували майстер-клас з виготовлення продуктів з овечого молока (сиру, вурди). Зіркою мистецької програми став народний артист Іван Попович, якого запросив генеральний спонсор фестивалю група енергетичних компаній «Ренер» (підприємство допомогло із іншими видатками на фестивалі). Захід відбувся також завдяки ДП «Брустурянське лісомисливське господарство», Закарпатської ОДА та Тячівської РДА.

Увечері на березі ріки запалили ватру та влаштували розваги для дітей і молоді.

 

11 серпня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів