Картини Золтана Мички та Юрія Герца презентовані у Тернопольському художньому музеї (ФОТО)

Загалом в експозиції представлені картини 1991-99 років 30 авторів. 12 із них з Києва, а решта з Харкова, Житомира, Закарпаття, Одеси, Івано-Франківська, Чернігова, Дніпропетровська, Криму, Луганська, Черкас.

 

Десять народних художників України, тринадцять Заслужених художників України та діячів мистецтв, а також члени національної спілки художників України – таким є склад авторів виставки, що відкрилася в Тернопільському обласному художньому музеї. Називається вона «Малярство України кінця XX століття», і присвячена Дню Незалежності та 475-ій річниці Тернополя. Для тернопільського глядача картини 30 кращих художників надала Дирекція художніх виставок.

- Виставка унікальна, у нас такої ще не було, – розповідає Ігор Дуда, директор Тернопільського обласного художнього музею. – Вона дає можливість побачити здобутки, до яких прийшло українське малярство в кінці 20-го століття. В експозиції представлені картини 1991-99 років 30 авторів. 12 із них з Києва, а решта з Харкова, Житомира, Закарпаття, Одеси, Івано-Франківська, Чернігова, Дніпропетровська, Криму, Луганська, Черкас. Серед них є 10 народних художників України, лауреатів Шевченківської премії, дійсних членів Академії мистецтв України: Тетяна Яблонська, Віктор Шаталін, Микола Максименко, Адольф Лоза, Юрій Герц, Микола Гонтаров, Василь Гурін, Анатолій Криволап, Золтан Мичка, Віктор Сидоренко. Представлені пейзажі, натюрморти, жанрові композиції, портрет.

Представлені на виставці твори відображають те, тим чим жили художники у 90-ті роки, в перше десятиліття незалежності України. Як зазначив Ігор Дуда, тоді вже минув диктат радянської системи, коли художники повинні були малювати в дусі соцреалізму. Але художники ще по різному підходять до зображення сюжетів, тем, відтворення власної творчої фантазії. Ще не було знайдено тих нових критеріїв, які  мали б прийти разом із незалежністю. І цей процес пошуку йшов у трьох напрямках. Одні митці продовжували працювати в тому ж дусі, тільки відмовилися від радянської тематики, а в технічному, образному характері, мислені вони продовжували напрямок соцрелізму. Інші звернулися до здобутків західно-європейського мистецтва, які були заборонені в радянській Україні: абстракціонізму, експресіонізму, ню. Третій напрямок, якого на виставці представлено мало, або є тільки початки – це національні корені українського малярства, які започаткував Михайло Бойчук зі своїми учнями.

За кожною із представлених картин, за словами мистецтвознавця Наталії Собкович, стоїть своя доля, а найкраще про творчу манеру автора розповідає кольорова гама. Є серед авторів і послідовник Марка Шагала, є реалізм і соцреалізм, а робота Анатолія Криволапа – це класика, модерн, абстракціонізм нашого часу. Кожна з картин, як зазначила мистецтвознавець, заслуговує якщо не монографії, то окремої статті. І для Тернополя така виставка – це знакова подія.

Ольга Трач

Фото автора

 

23 серпня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів