Якщо об’єднати десять жебраків, вони не стануть багатшими

Громадський активіст розповів, чи вдалося новому губернатору Закарпаття навести лад у краї.

 

Про ситуацію на Закарпатті, місцеву контрабанду, а також негативні моменти проєвропейського вектору для України розповідає координатор Громадської ради «Майдану» Василь Печко, повідомляє Соціальна країна.

На Вашу думку, чи вдалося Геннадію Москалю, якого призначили головою Закарпатської ОДА, врегулювати неспокійну ситуацію в Закарпатті?

Йому вдалося притушити цю пожежу. Були великі надії на те, що відбудуться якісь кардинальні зміни. Депутати вимагали зміни міліцейського керівництва, прикордонної служби тощо. Керівництво змінилося, але ніякого позитивного ефекту від цього нема. Так, змінився начальник міліції. Прийшов нормальний бойовий офіцер, якому не цікаві підкилимні ігри. Також змінився начальник таможні. Що стосується контрабанди, то спочатку цей процес трохи затих, але зараз все відновилося із новою силою. Риторика влади про те, що вони борються із контрабандою, працює на Закарпатті для них негативом. Там люди живуть в більшості випадків завдяки контрабанді. Вони вивозять наш товар, заробляють на цьому. Це їхня робота. Авторитет влади в цьому випадку знижується. Добре, ми боремося із контрабандою. А коли ми почнемо давати робочі місця? Якщо ви хочете боротися із контрабандою, то надайте людям нормальні умови для працевлаштування. Завдяки такій контрабанді люди заробляють у середньому 150 гривень у день. За місяць так можна заробити 4 тис гривень. Бюджетники на Закарпатті отримують 2-2,5 тис гривень.

27 серпня Закарпатська облрада не прийняла ключове на засіданні рішення про план об'єднання територіальних громад. Після цього голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль пішов із зали, грюкнувши дверима. Як на це відреагували депутати?

Частина депутатів одразу вийшли, рада стала автоматично нелегітимною. На мою думку, ті рішення, за які необхідно було проголосувати далі, були більш важливими, ніж це рішення про об’єднання територіальних громад. Окрім того, я дивлюся інакше на реформу так званого добровільного об’єднання. Ніяке воно насправді не добровільне. Люди не знають, як об’єднуватися. Звідки у них дохід буде? Якщо об’єднати десять жебраків, вони не стануть багатшими. А той, хто багатший, не хоче об’єднуватися із жебраками.

Минув рік після того, як Україна ратифікувала Угоду про асоціацію з ЄС. Чи бачите Ви якісь позитивні зміни?

Ні. Реальні громадські активісти на Майдані не хотіли ні в Євросоюз, ні в Митний Союз. Ми піднімали третій вектор – сильна Україна. Говорять, що Україна не може бути сильною. Це велика брехня. Нам потрібно було співпрацювати як із Євросоюзом, так і з Митним Союзом, але не під кого не лягати. Помилка Януковича була в тому, що він направився на схід, а помилка Порошенка в тому, що він направився на захід. Путін боїться того, що в Україні буде НАТО тощо, тому він зацікавлений в тому, щоб у нас був хаос. Так само і Євросоюз. Тим паче, що Угода про асоціацію не вигідна Україні. З одного боку, вона лібералізує ринок. Але лібералізація у такому вигляді для нас не підходить. Якби наша економіка була на рівні ЄС, то тоді була би інша ситуація.

Якщо відбувається лібералізація ринку, то чому до нас не приходять західні бізнесмени, хоча би на Закарпатті?

У нас була вільна економічна зона. На жаль, цю зону прикрили у 2009 році. І основний дохід на Закарпатті надають саме підприємства західних бізнесменів. Необхідно просто відновити цю вільну економічну зону. Потрібна нова модель. Наша система застаріла. І тепер ніхто не знає, що робити далі. І Закарпаття, на мою думку, могло би стати площадкою для відбудови цієї нової моделі.

Чи існує на сьогодні загроза закарпатського сепаратизму?

Це нісенітниця.

Але дивіться. У ЗМІ Угорщини з’явилася інформація про те, що документи на угорське громадянство подали більше 124 тис українців…

Ну і що? Вони мають на це право. Це люди, які жили тоді в Угорщині. Вони є закордонними угорцями. Ніхто з них не збирається нікуди виїжджати. Вони етнічні угорці. Люди отримують цей паспорт не тому, що вони хочуть від’єднатися. Вони просто хочуть вільно пересуватися. Як тільки з’явиться безвізовий режим, то питання подвійного громадянства одразу зніметься. Влада бореться із подвійним громадянством, але не створює умов для того, щоб українці, які вже проживають закордоном, поверталися. Влада не має ніякого морального права звинувачувати людину в тому, що вона хоче прокормити свою родину. Зробіть спочатку гідні умови для життя.

 

25 вересня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів