«Золотоносне» закарпатське село нарешті буде з чистою питною водою! (ФОТО)

Незабаром мужієвці споживатимуть якісну питну воду.

 

На якому етапі ведуться будівельні роботи мереж та споруд водопостачання до с.Мужієво, що фінансуються за державні кошти, особисто перевіряв заступник голови Закарпатської ОДА Михайло Рівіс у рамках нещодавньої робочої поїздки на Берегівщину.

Загальновідомо, що через недбалу господарську діяльність ТОВ «Закарпатполіметали» виникло забруднення джерел водопостачання питної води у Мужієві. Перевищення у питній воді концентрації вмісту марганцю заліза, кадмію, важких металів зробило воду у колодязях непридатною для вживання. Ситуація, що склалася у селі, привела не тільки до санітарної, епідемічної, екологічної небезпеки, а й до соціальної напруги. Адже село не маленьке – 2100 мешканців, садочок, школа…

Експерти кажуть, що внаслідок видобування руди на території золоторудника, у відстійниках залишилися відвали рудних та рудовмісних порід. Кадмій перевищує гранично допустиму концентрацію поблизу Мужієва в сотні разів, свинець – у 190 разів, цинк – у 50.

- Відтак важкі метали просочилися в колодязі мешканців села, це при тому, що поруч підземний Гечанський водозабір, річки Боржава та Тиса, і неподалік кордон з Угорщиною. Фактично мужієвці не можуть спокійно жити та щоденно споживати чисту питну воду, - каже Михайло Рівіс і додав. - Аби запобігти екологічній катастрофі, обласна влада заздалегідь включила будівництво мереж та споруд водопостачання до с.Мужієво у проект регіонального розвитку.

Нещодавно в область надійшли кошти. Зокрема, за рахунок Державного регіонального розвитку буде використано 3,3 млн.грн, з районного бюджету – 367 тис.грн.

- Проектом, загальною кошторисною вартістю 3,6 млн.грн., передбачено будівництво насосної станції на території водопровідних очисних споруд «Мала Гора», що в Берегові, магістрального водопроводу Берегово-Мужієво (довжиною 4722 п.м.), насосної станції на території Мужієвської сільської ради для водопостачання, резервуарів чистої води об’ємом 150 куб.м. та поглинаючих фільтрів, - розповів заступник директора департаменту економічного розвитку та торгівлі ОДА Юрій Гузинець.

Тож, у грудні планується підвести водогін до першої оселі с.Мужієво, а в наступному побудують внутрішню мережу водопроводу, аби забезпечити якісною питною водою всі дворогосподарства населеного пункту, повідомили у прес-службі Закарпатської ОДА.

 

09 жовтня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів