Художник Петро Шолтес представив персональну ретроспективну виставку в Ужгороді

На виставлених для огляду 80 живописних і графічних полотнах — портрети, натюрморти, карпатські та притисянські пейзажі, дерев’яні церкви Закарпаття, неповторні куточки старого Ужгорода, більшість з яких існують уже лише у роботах митця.

 

Новий виставковий рік у залах Закарпатського обласного художнього музею ім. Й. Бокшая розпочався персональним ретроспективним показом робіт Петра Шолтеса, якого мистецтвознавець Михайло Сирохман цілком доречно назвав «останнім романтиком» міста над Ужем. Імпрезу митець приурочив власному 70-річчю, яке відсвяткував кілька місяців тому.

На виставлених для огляду 80 живописних і графічних полотнах — портрети, натюрморти, карпатські та притисянські пейзажі, дерев’яні церкви Закарпаття, неповторні куточки старого Ужгорода, більшість з яких існують уже лише у роботах митця. «Я дуже люблю малювати старе місто, бо тут виріс. Мої дитячі та юнацькі роки пройшли на вулиці Другетів. Недалеко жили корифеї закарпатської школи живопису — Йосип Бокшай, Федір Манайло, Гаврило Глюк, Антон Кашшай. Я чув про них, часто зустрічав їх у місті й дивився на них, як на богів. А любов до рідного міста несу через усе життя», — каже майстер.

«Роботи П.Шолтеса, незалежно від періоду їхнього написання, сповнені щирості. Вони світлі, несфальшовані та часто ностальгічні, -каже мистецтвознавець Олена Приходько. — Коло його тематичних зацікавлень є дуже широким. Починав він із краєвиду, потім захоплювався натюрмортом, портретом, сюжетною композицією і поступово перейшов до несправедливо забутої багатьма митцями теми інтер’єру. Для нього це привід для філософських міркувань, для емоційного наповнення полотен. Позитивом власного характеру, яким художник наповнює свої роботи, він заряджає глядача добрими емоціями...»

Виставка триватиме до початку лютого.

 

21 січня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів