Поминальні дні: правила і заборони

Поминальні дні: правила і заборони
У багатьох селах Закарпаття заведено поминати померлих через тиждень, а то й два після Великодня

 

Після великоднього тижня, йде день поминання померлих - Радониця. Цього року свято відзначається 10 травня. Факти ICTV підготували правила, яких православні українці дотримуються під час пасхальних днів. Про те, як потрібно себе вести в поминальні дні на кладовищах і як варто поминати покійних в дусі православ'я, розповів Єпископ Української православної церкви Філарет.

Як не варто поводитися на кладовищі

Забороняється розпивати алкоголь біля могил близьких.

- Це нонсенс, такого бути не повинно. Наставляння чарок, виливання горілки в могилу, за великим рахунком, - явне відкидання Євангельських норм. Нами керує типове язичницьке уявлення про те, що небіжчик буде їсти і пити... випиваючи, ми свідчимо про те, як не любимо наших покійних, - сказав Філарет.

Як необхідно поминати за православними традиціями

Необхідно допомагати нужденним.

- Протягнути каліці милостиню, відвідати будинок сиріт з гостинцями, принести пакет з їжею самотній старенькій по сусідству, яка ледь виживає на мізерну пенсію. А сам сенс походу на кладовища заради "поїсти і попити" біля могил - порожній, - сказав він. Також він зазначив, що важливо в цей день прийти до церкви на службу і помолитися за померлих.

- Помолитися за упокій раба Божого - ось найкраще проведення Радониці, - сказав священик.  Похід на кладовищі саме у великодні дні не має сенсу. Церква для всього встановлює свій час: час поминати покійних, і час радіти перемозі над смертю.

 

 

04 травня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів