Ужгородців запрошують погуляти найвідомішими музеями Закарпаття просто серед ночі! У кожному – своя програма

Ужгородців запрошують погуляти найвідомішими музеями Закарпаття просто серед ночі! У кожному – своя програма
Акція «Ніч у музеї» відбудеться в обласному центрі Закарпаття вже наступного тижня – у ніч із 21 на 22 травня. Про це у четвер, 12 травня, розповіла координатор події, керівник ГО "Гонт" Вікторія Гербут.

 

«У нас в Ужгороді є величезне культурне і мистецьке надбання і тому дуже класно, що воно вперше постане перед глядачами у такому форматі. Відбуватися це буде в ніч із 21 на 22 травня у п’яти локаціях: художньому музеї Бокшая, краєзнавчому музеї, музеї архітектури та побуту, Галереї «Ілько» та кафе «Під замком». Кожен музей є самостійним, свою програму готує сам», - розповіла Вікторія Гербут.

Валерія Русин, учений секретар Закарпатського краєзнавчого музею розповіла про підготовку їхнього закладу до нічних відвідувань:

«Основна мета цієї програми «Ніч у музеї» - показати музейні предмети, те все, що ви протягом року не можете бачити. Ми хочемо зацікавити вас подивитися їх уночі. Тому що вночі це все сприймається інакше. Відвідувач у нас уже дуже зацікавлений, дуже багато знає, тому зараз основна наша мета – не тільки показати експонати, але й показати родзинку, якою могли б зацікавити. Родзинкою нашою показу стане представлення Королевського Євангелія 1420 року, яке ми ще ніколи не презентували. Поруч з ним ми покажемо факсимільне видання і будуть різноманітні екскурсії в нічному замку і, можливо, буде розважальна програма», - повідомила Валерія Русин.

За словами Русин, «проти ночі будуть відкриті зали природи, у супроводі звуків тварин і рослин. Багато батьків приходить дітей. Відкриті ми будемо із 21 до 24 години. Вхід буде безкоштовним».

 Габріелла Андял, директор Закарпатського музею народної архітектури та побуту коротко окреслила основні заходи цього музею:

«У музеї будуть проходити вечурки, із дійством, із фольклорним окрасом. Мотив цієї ночі – етноландшафт західного регіону Закарпаття. На території буде показ 11 пар у національному вбранні. Фольклорний образ цього дефіле буде давати гурт Гудацька тайстра. Окрім того, у церкві на території музею буде відбуватися вечірня служба. Такий підхід дасть можливість занурити відвідувача у глибинний світ наших пращурів».

Розпочнеться Ніч у музеї архітектури і побуту о 19 годині.

Родзинкою Закарпатського обласного художнього музею стане концерт колективу «Кантус», який буде спеціально адаптований під великий зал музею, а розпочнеться на заході сонця – орієнтовно о 21 годині. Загалом програма цього музею розпочнеться о 18 годині.

Віктор Мігалиско, адміністратор Галереї «Ілько» окреслив основні риси їхньої програми:

«Ми не музей, а галерея, але ми підтримуємо цю акцію, тому що вона дуже хороша і благородна. Наша акція почнеться з 21 години і триватиме до того часу, поки у нас будуть люди. У нас більш сучасне мистецтво, відбудуться різні перфоменси від Бліц, приїде Сергій Полежак, Вікторія Меліна і потім буде музична програма хустських хлопців та класичної музики».

 

12 травня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів