До Ужгорода з’їхалися медичні «уми» з усієї України

До Ужгорода з’їхалися медичні «уми» з усієї України
Десята ювілейна науково-освітня Школа клінічних нейронаук "Карпатські читання" починає свою роботу сьогодні в Ужгороді. Про мету та особливості цьогорічної конференції журналістам розповіли організатори заходу: Микола Поліщук, професор, Голова комісії з підготовки нейрохірургів Української асоціації нейрохірургів, Президент Всеукраїнської громадської асоціації боротьби з інсультами та Володимир Смоланка, ректор УжНУ.

 

«Це десята ювілейна конференція. Я дуже добре пам’ятаю, як ми разом із Миколою Єфимовичем Поліщуком дивилися на Альпи і вирішили проводити щорічну програму по навчання лікарів. І дивлячись на Альпи ми вирішили робити це в Карпатах. Я думаю, що це дуже вдали навчальний проект. Основою є лекції провідних світових фахівців у питаннях порушення мозкового кровообігу. Найважливіше, що ми об’єднуємо фахівців різних спеціальностей. Інсульти – це проблеми не тільки неврологів. Це проблема, до якої долучаються сімейні лікарні, нейрохірурги, терапевти та реабілітологи і ми звертаємо увагу на ті аспекти, які раніше вважалися білими плямами і поки не настільки розроблені, як у країнах Західної Європи. Ця мультидисциплінарність є найбільшим надбанням конференції», - зазначив під час презентації відомий нейрохірург, ректор УжНУ Володимир Смоланка.

Про причини проведення Школи саме у Закарпатській області розповів Микола Поліщук:

«Інсульти завжди привертали увагу. Особливо у розвинутих цивілізованих країнах. Закарпаття відрізнялось тим, що тут була менша поширеність інсультів, менша смертність від інсультів. Тут добре була організована допомога ще в минулому. Це перший, напевне, університет який звернув увагу на те, що гіпертонічна хвороба може залежати від води і від споживання їжі. Науковці звернули увагу на те, що тривале споживання мінеральної води і води з солями може приводити до виникнення гіпертонічної хвороби. Тобто те, що тут мала зародитися така освітня школа, до цього йшло історично. Тут було показано, що побутові, психологічні, культурологічні фактори впливають на гіпертонічну хворобу".

За словами Миколи Поліщука, робота Школи спрямована «на те, щоб готувати людей. Вчити як краще діагностувати та лікувати. Це край, який спрямований на те, щоб навчатися і разом з тим отримувати культурну програму, на яку так багате Закарпаття».

За інформацією організаторів конференції, за час її проведення учасники прослухали вже більше тисячі лекцій. Цього ж року організатори залучатимуть до участі у подіїй українців, котрі зараз працюють за кордоном у світових клініках. Уже сьогодні зранку на участь у Школі зареєструвалося понад 200 учасників. Серед лекторів – представники не тільки України, а й США.

Довідково

Школа клінічних нейронаук «Карпатські читання» - одна з найцікавіших і важливих медичних подій Західного регіону. Кожен рік у рамках заходу  проводяться тематичні засідання: школа доказової медицини, школа реабілітації, школа об’єктивної неврології, фахові освітні лекторії та наукові семінари. Мультидисциплінарні та міждисциплінарні формати збагачують професійний досвід фахівців і відповідають сучасним європейським принципам безперервної фахової медичної освіти.

uzhgorod.net.ua

 

09 червня 2016р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів