Уже наступного року літні канікули школярам можуть скоротити до 1,5 місяця

Уже наступного року літні канікули школярам можуть скоротити до 1,5 місяця
Літні канікули можуть скоротити до півтора місяця. Цього року школярі відпочиватимуть ще повне літо, а от наступного, ймовірно, тільки половину. У такий спосіб освітяни хочуть розвантажити навчальні програми.

 

Про це йдеться у сюжеті інформаційної програми «Огляд дня» (телеміст Львів-Київ, щобудня о 21:00 на телеканалі ZIK)

Завдяки скороченню літніх канікул освітяни планують зменшити навчальний день із 7 уроків до 5-ти, зробити довші перерви та вихідні на зимові свята. Водночас такі зміни мають полегшити навчальний процес, однак зроблять його тривалішим. Адже навчальний рік в Україні є найкоротшим у Європі, проте навантаження на школярів таке ж, як і за кордоном.

«Я запропонував ту модель школи, у якій не потрібно мучитися, а навпаки, буде цікаво. Я запропонував відійти від класно-урочної нудної системи. Так, у червні можна пропонувати дітям різні проекти, екскурсії та модерні форми навчальних занять», – пояснив Директор центру тестових технологій та моніторингу якості освіти Віктор Громовий.

Однак не всі вчителі схвалюють запропоновану ідею. Адже переконують, що краще працювати протягом року більше, а потім і відпочивати більше.

«Нам не зрозуміло, яким чином підготувати школу до навчального року по-новому. Адже за місяць це нереально зробити. Можливо, у Європі з їхнім фінансуванням це було б простіше зробити, проте в Україні дуже складно», – прокоментував директор гімназії Іван Ухніцький.

Натомість розвантаження шкільної програми охоче підтримують медики.

«Діти настільки втомлені, особливо після зимових канікул, навесні. Так, починаються проблеми з зором, увагою, болі в хребті, вегето-судинні дистонії, тобто головні болі та проблеми з тисками», – прокоментувала лікар-педіатр Леся Володимирівна.

Батьки підтримують таке нововведення, адже переконані, що впродовж літа діти забувають навчальний матеріал, бо три місяці зовсім не заглядають до підручників. До того ж, такі нововведення сприяють енергозбереженню, адже, після збільшення зимових канікул можна зекономити бюджетні витрати на газ. 

Джерело: ZIK

 

10 червня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. Учителька 2016-07-21 / 13:26:50

    Знаємо цю економію. Після того, як вмикають опалення пізніше, вимикають раніше або "прикручують" на час зимових канікул, у кабінетах починають цвісти і сипатися стеля і стіни. І знову ремонт за рахунок батьків. Такщо економія вилазить боком. А щодо навчання влітку, то спочатку треба забезпечити умови (наповнюваність класів, кондиціонери, так відремонтовані класи і школа в цілому, щоб не треба було щороку робити ремонт), а потім і запроваджуйте.

  2. Вчитель, Кіровоградс 2016-06-26 / 19:28:18

    Зекономити на пальному майже нереально, оскільки 1) топить все одно треба, інакше в мороз система опалювання накриється дечим; 2) якщо по мінімуму топити, то потім приміщення поки прогрівається після простою, спалюється та сама кількість, що і наекономили.
    Як у таку спеку можна вчитися? Екскурсії - за рахунок спонсорів, яких мають знайти самі вчителі, а потім отримати купу звіздюлєй і санкцій, бо "виїзд за межі села/міста/району/області..." ??? Знаємо, плавали там. Автор пропозиції відірваний від реалій життя. Очі розуй, чувак.

  3. Учитель 2016-06-20 / 10:11:44

    Верх дибилизма.
    "До того ж, такі нововведення сприяють енергозбереженню, адже, після збільшення зимових канікул можна зекономити бюджетні витрати на газ." Так с этого и надо начинать, давайте начнем экономить на всем. И в конце концов будем детей учить дома, так дешевле.
    "Адже навчальний рік в Україні є найкоротшим у Європі", а качество образования по сравнению с европой. Зачем постоянно проводить параллель. Мы еще не в Европе, у нас пока Ж..па.