Як знівечили третє диво села Вучкове на Міжгірщині

Як знівечили третє диво села Вучкове на Міжгірщині
Село Вучкове цікаве ще тим що на його території стоїть найдовший на Міжгірщині автомобільний міст завдовжки 91,3 метра.

 

А ще село стало відомим завдяки тому, що є батьківщиною відомої бджоли-карпатянки. Кілька років тому вучківці вшанували пам'ять про комаху, яка прославила їхнє село, встановивши їй пам'ятник.

Розмістився гейзер в урочищі Петровець. Потрапити до нього можна, якщо йти відпам'ятника бджолі в напрямку довгої скелястої ущелини. Колись, за розповідями місцевих жителів, місцевий гейзер становив собою природний фонтан, який 4 рази на добу вистрілював потужним струменем води на висоту 5-7 метрів. Вода була дуже гарячою і надзвичайно солоною — як ропа. Через це краї гейзера сантиметрів на 30 були покриті соляними відкладеннями. Люди просто приходили й відламували собі шматки солі.

Все змінилося на початку 90-х, коли до села приїхали геологи на завдання металургійного комбінату, котрий мав намір викупити територію урочища й побудувати там величезний відпочинковий комплекс. Вода з гейзера, очевидно, мала йти до санаторію на оздоровчі купелі. Геологи взялися за встановлення відвідної споруди та, мабуть, щось порушили всередині гейзера, і вода перестала бити, пішовши через трубу. Останню трохи подовжили, довівши до потічка. З того часу вода б'є винятково через неї в горизонтальному напрямку.

Через розвал СРСР будівництво санаторію металургійного комбінату заглохло, і нині там залишився хіба що величезний фундамент та понівечений гейзер. Вода в ньому холодна і разів у три менш солона. Люди кажуть, що тепер струмінь води б'є кожні 20 хвилин. Раніше ж, як згадувалося, чотири рази за добу, причому настільки точно в той самий час, що за цим годинники звіряли. Навіть тепер, хоч гейзер і понівечили, викидання води справляє сильне враження.

Саме урочише Петровець і далі дуже популярне серед місцевого люду. Зокрема й тому, що на іншому березі потічка — джерело мінеральної води, багатої на залізо. Люди ідуть убрід, оскільки місток знесла одна з повеней, і набирають цілющої живиці. Воду ж із природного фонтана не п'ють, оскільки вона все ж таки надто солона. Хоч, кажуть, дуже благотворно впливає на шлунок.

 

 

Джерело: transkarpatia.net

 

 

15 червня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів