Закарпатські депутати розбиралися з Доброньською та Стеблівською землею

Закарпатські депутати розбиралися з Доброньською та Стеблівською землею
Відбулося виїзне засідання профільної комісії облради з питань агропромислового комплексу, розвитку села, адміністративно - територіального та земельного устрою, яку очолює Петро Голубка, у с. Велика Добронь Ужгородського та с. Стеблівка Хустського районів.

 

Як відомо, у цих селах розпалилися  земельні  скандали,  в яких депутати облради вирішили  розібратися.

Участь у засіданнях взяли перший заступник голови облради Йосип Борто,  начальник головного управління  Держгеокадастру в Закарпатській області  Світлана Мельничук,  керівництво районів,   депутати районних і сільських рад.

У Великій Доброні заявники розповіли, що проблема стосується  ділянок, які разом займають 29 гектарів.  У документах Держгеокадастру зазначені як державна власність. Однак ще в листопаді 2002 року керівник Ужгородської РДА постановою № 439 передав ці землі в приватну власність працівникам соціальної сфери для ведення особистого селянського господарства. На підставі цього було виготовлено 338 державних актів старого зразка, але їх не ввели в електронну систему Державного земельного кадастру. Сьогодні виявилося, що зазначені землі у квітні цього року були виділені іншим людям, у тому числі жителям Львівської та Волинської областей. У їх числі -  й учасникам АТО.

Комісія поспілкувалася з жителями села, представниками сільської ради, сільським активом. Після чого депутати й провели засідання. Про все це наболіле  й  доповів  Великодобронський сільський голова  Іван Попка.   Після чого інформувала Світлана Мельничук. Відбулася жвава дискусія. З’ясувалося, що земельна структура, не знаючи повної картини через відсутність цих ділянок  у кадастровій карті України,  й видала накази про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність, зокрема учасникам АТО. Ці земельні ділянки, наголошувала Світлана Мельничук,  підібрані за погодженням Великодобронської сільської ради, що підтверджується відповідними листами. Та й  земельні масиви на території Великодобронської сільської ради Ужгородського району були інвентаризовані.

Івана Попка наголошував, що  Головне управління Держегеокадастру області не зверталося до сільської ради Великої Доброні для врахування її позиції перед наданням дозволів на виготовлення проектів землеустрою щодо відведення у власність вищезгаданих земельних ділянок. Тобто, твердження розійшлися.

Щоб поставити крапку у цій історії, яка набула неабиякого розголосу, члени комісії вирішили звернутися  до прокуратури  Закарпатської, Львівської та Волинської областей областей та відповідних обласних  військового  комісаріатів щодо перевірки  та надання інформації про місце проживання  та статус учасника АТО громадянам, яким виділені земельні ділянки.  А також звернутися до Держгеокадастру  щодо скасування наказів розроблення проектів землеустрою про відведення земельних ділянок у  зв’язку із порушенням права власності громадян.

У Стеблівці, що на Хустщині,   своя земельна історія. Тут  проживає понад дві тисячі людей. Залишилося менш ніж півтораста гектарів вільних земель. Їх свого часу передав сільраді колгосп як нерозпайовані угіддя.

Втім, цими угіддями громада користувалася з обмеженнями. Віддати їх у власність чи для ведення особистого фермерського господарства сільрада не могла, оскільки вони віднесені до категорії «За межами населеного пункту». То право на ці землі має Держгеокадастр - так  прописано в Земельному Кодексі. На цю землю чимало претендентів і, як казали жителі Стеблівки, серед них нема  чомусь односельців.

Йосип Борто підкреслив, що у першому читанні вже схвалений відповідний законопроект Верховної Ради України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель». То ж депутати  облради ініціюватимуть звернення до Парламенту про  прийняття законопроекту у другому читанні, що зніме напругу на місцях.   Та щоб вирішити зараз це питання, необхідно  закріпити за землями, що за межами села  колективи громадян.  Поширеною формою є  створення комунальних підприємств при сільрадах, які опікуються пасовищами. Та позаяк на це також потрібен час, то депутат облради Василь Губаль запропонував швидший варіант : оформити неприбуткове  кооперативне об’єднання  громадян  на громадське пасовище.  Це сприятиме ще й рухові  з добровільного об'єднання територіальних громад в Україні та активізує бажання жителів і можливостей територій розвиватися.

Були запропоновані й інші варіанти.

У підсумку постійна депутатська комісія вирішила рекомендувати Головному управлінню Держгеокадастру в Закарпатській області призупинити дію 5-ти наказів щодо видачі земель запасу за межами села Стеблівка Хустського району. Та  дослухатись до рекомендацій Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування щодо необхідності погодження видачі наказів на користування землею з органами місцевого самоврядування . А  Стеблівській сільській раді  - провести заходи стосовно оформлення громадських пасовищ та розроблення проекту землеустрою щодо розширення меж населеного пункту.

-Не дозволимо роздерибанити закарпатські землі  та роздати землі за межами населених пунктів незаконно або всупереч інтересам територіальних громад, - підсумував Йосип Борто.

Прес-служба облради

 

22 червня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів